Ethiopië dwingt zijn burgers te vechten

De Ethiopische regering dwingt ongetrainde burgers, onder wie ambtenaren, dokters en leraren, te vechten tegen geharde guerrillastrijders in de afgelegen regio de Ogaden. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times, op basis van verklaringen van westerse functionarissen, hulpverleners en gevluchte Ethiopische ambtenaren. Er zou al een groot aantal dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De Ethiopische regering worstelt al jaren met de rebellen van het Ogaden National Liberation Front (ONLF), die strijden voor afscheiding. Doordat veel militairen in conflicten elders in het land zijn ingezet, zou het leger in de strijd tegen de opstandelingen nu burgers rekruteren.

Volgens een westerse hulpverlener zijn militairen ziekenhuizen binnengestormd om artsen en verplegers te rekruteren. Tegenstribbelend personeel dreigden ze gevangen te zetten.

De burgers zouden met weinig of geen training de bush ingestuurd worden om te vechten met guerrillastrijders van het ONLF. De rekruten treden op als gidsen, dragers, tolken en voetsoldaten.

Volgens een medewerker van de Verenigde Naties heeft de gedwongen rekrutering van medisch personeel als bijkomend gevolg dat er een tekort dreigt te ontstaan aan personeel dat voedselhulp moet verlenen. Doordat het ONLF een deel van de Ogaden hermetisch heeft afgesloten, is het aantal gevallen van ondervoeding in sommige delen groter dan in de Soedanese regio Darfur, aldus de stichting Save the Children.

Ethiopië is een van de belangrijkste bondgenoten in Afrika van de VS in de War on Terror. Jaarlijks ontvangt het land circa 500 miljoen dollar aan Amerikaanse hulp.