een weekeinde vol voetbal

Gianluca Nijholt (17) debuteerde voor FC Utrecht in het duel met Heracles Almelo (3-1). De zoon van trainer Luc Nijholt (Stormvogels Telstar) kwam in de slotfase in het veld als vervanger van Tom Caluwé. De invalbeurt was eigenlijk toegedicht aan Giuseppe Rossini, maar die bleek zijn shirt in de kleedkamer te hebben laten liggen.

Arsenal verdedigde zijn koppositie in de Premier League met succes door de derby tegen Chelsea met 1-0 te winnen. Uitgerekend William Gallas (ex-Chelsea) maakte kort voor rust het doelpunt, door een corner binnen te koppen. Doelman Petr Cech ging daarbij in de fout. Robin van Persie viel in.

Manchester United won de klassieker tegen Liverpool met 0-1. Carlos Tevez maakte kort voor rust de enige treffer. Het was de tweede nederlaag voor Liverpool op rij. Reading was vorig weekeinde met 3-1 te sterk. Edwin van der Sar verdedigde het doel van Manchester. Bij Liverpool begon Dirk Kuijt in het basiselftal. Ryan Babel kwam halverwege de tweede helft in het veld.

Fabio Capello stopt in 2012 als trainer. De Italiaan tekende de afgelopen week voor ruim vier jaar als bondscoach van Engeland. „Dit wordt mijn laatste baan”, zei de 61-jarige Capello. „Ik hoop dat het een kroon op het werk wordt.”

Het zijn moeilijke tijden voor Ronald Koeman bij Valencia. Na de uitschakeling in de Champions League zag de coach voor eigen publiek ook de topper in de Pirmera Division tegen Barcelona met 3-0 verloren gaan. Valencia mocht blij zijn dat de nederlaag niet hoger opliep. Een excellerende Samuel Eto’o scoorde twee keer binnen een half uur voor het elftal van Frank Rijkaard. Eidur Gudjohnsen tekende in de tweede helft voor de derde treffer. Ronaldinho bleef op de bank. Lionel Messi haakte voor rust geblesseerd af. De Argentijn kan mogelijk enkele weken niet spelen.

Arjen Robben is voor de derde keer dit seizoen geblesseerd geraakt. De aanvaller van Real Madrid ontbrak wegens een spierblessure in de thuiswedstrijd tegen Osasuna. Trainer Bernd Schuster verklaarde op een persconferentie dat Robben misschien te graag zijn aankoopbedrag van 36 miljoen euro waar wil maken. „Daarom forceert hij zich misschien soms. ”

Juventus behaalde in de Serie A een knappe uitoverwinning op Lazio Roma, 3-2. Allessandro Del Piero maakte twee doelpunten, de Fransman David Trezeguet was goed voor één treffer. Voor Lazio scoorde de Serviër Goran Pandev twee keer.

Door uit bij Hertha BSC 0-0 te spelen, sloot Bayern München voor de zestiende keer de eerste competitiehelft in de Bundesliga af als eerste. Toch gaat trainer Ottmar Hitzfeld geen rustige kerst tegemoet. Zijn positie staat onder druk omdat de voor miljoenen versterkte ploeg matig speelt. Weder Bremen kwam langszij maar is op doelsaldo tweede.

Koploper Olympique Lyon leed puntenverlies in de Franse competitie. De titelhouder kwam thuis tegen Nice niet verder dan 0-0. Zeven minuten voor het einde had Nice pech dat de bal uit een vrije trap van Ederson via de onderkant van de lat weer in het veld sprong. Nice is al acht duels op rij ongeslagen.

Franck Ribery (24) is uitgeroepen tot speler van het jaar in Frankrijk. De aanvaller van Bayern München bleef Thierry Henry (Barcelona), die de onderscheiding de afgelopen vier jaar won, en Karim Benzema (Olympique Lyon) voor.

Celtic verloor voor de derde keer dit seizoen een wedstrijd in de Schotse competitie. Inverness Caledonian Thistle was met 3-2 te sterk, ondanks een achterstand van 0-2 dankzij twee goals van Jan Vennegoor of Hesselink. Celtic blijft koploper, met twee punten voorsprong op de Rangers.

Club Brugge verstevigde zijn koppositie in de Belgische voetbalcompetitie. Het elftal van trainer Jacky Mathijssen versloeg Anderlecht met 1-0 door een treffer van François Sterchele. Club heeft drie punten voorsprong op Standard, Anderlecht staat op dertien punten.

De UEFA heeft de Belgische voetbalbond KBVB een boete opgelegd omdat er tijdens het EK-kwalificatieduel met Armenië (3-0) een streaker het veld oprende. De geldstraf bedraagt ongeveer 3.000 euro.