De Wallen zijn straks vrij van ‘bral-Britten’

Sluiting van een groot aantal bordelen, coffeeshops en louche cafés op de Amsterdamse Wallen zal nauwelijks minder belastinginkomsten voor de gemeente tot gevolg hebben. Coffeeshophouders, prostituees en bordeelhouders betalen, ondanks legalisering van die sectoren, namelijk nauwelijks belasting door een tekortschietende inning. Bovendien gaat het bij een groot deel van de opbrengst nog steeds om zwart geld.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam vanochtend presenteerde bij plannen om het aantal bordelen en coffeeshops rigoureus te verminderen.

Amsterdam snijdt zich met de sanering dus niet op toeristisch gebied in de vingers, zo zei verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken, PvdA). De sluiting zorgt er hooguit voor dat Amsterdam verlost wordt van dronken „bral-Britten, die je niet graag in de stad wil” .

De fiscus beschouwt de raamprostitutie als een ‘vrijplaats’, zo blijkt uit het onderzoek. Het merendeel van de vrouwen betaalt geen inkomstenbelasting omdat velen alweer naar het buitenland vertrokken zijn voordat er belasting betaald moet worden. Daarom worden Nederlandse vrouwen ook vaak met rust gelaten en werkt het overgrote deel dus feitelijk zwart. Coffeeshophouders betalen wel inkomstenbelasting, maar geen btw. Eenderde tot tweederde van hun omzet is zwart, zo schat de gemeente.

Naast sanering van de Wallen staan er investeringen op stapel voor het Krasnapolsky- en het Victoriahotel, de Bijenkorf en C&A.

Commentaar: pagina 7

Eerdere artikelen over de Wallen op nrc.nl/binnenland