De professionele talkshowgast komt

Professionele talkshowgasten, die kunnen toch ook niet lang meer op zich laten wachten. Uitgezonden door een net bureautje dat ook de betalingen regelt – want gratis of voor een cd of een fles wijn een avond leuk zitten doen houdt natuurlijk ook een keer op.

Er is nu al wel een groot bestand semi-professionele gasten, de medewerkers van de omroepen zelf, die voortdurend bij elkaar in de show zitten en daar laten zien hoe professioneel ze zijn en vertellen hoe leuk hun programma wordt. Meestal is daar niets aan, maar Yvon Jaspers, de KRO-presentatrice die iedereen kent vanwege Boer zoekt vrouw (ja, het is er weer!), maakte daarop vrijdag in De wereld draait door een uitzondering. Volgens de aankondiging zou ze wat meer vertellen over haar kerstshow van vanavond met die andere semi-professionele (of moeten we dat ‘semi’ weg laten?) talkshowgast Marc-Marie Huijbregts, maar wat er gebeurde was een soort duet voor twee talkshowgasten – je hoorde niets dan hun stemmen waaruit af en toe iets opdook over een groep priesters, konijnen die een frituurpan moesten zien te ontwijken, punten die men kon verdienen door in een hol in de muur te verdwijnen – níets was er van te maken maar het was hoogst komisch. En daarvoor was in datzelfde programma Jan Mulder geweest, die niets minder dan een conference hield met aangevertjes van Matthijs van Nieuwkerk – bravo!

We zien dat bureautje met uitsluitend goede gasten heel graag tegemoet. Hoe zou het gaan heten? Praat met ons of Lekker pittig? Of nee, moderner is Engels natuurlijk: Guests a gogo.

Eigenlijk wilde ik, met het oog op Kerstmis en het Grote Koken, de kookprogramma’s eens doornemen, maar er is in zo’n weekend zo veel dat om de aandacht vraagt. Van de verkiezing tot de ‘Gardener of the year 2007’ (fascinerend! een wedstrijd graskanten knippen) tot de laatste Stellenbosch, van kunstenaar Erik van Lieshout bij Hans Goedkoop (Van Lieshout zal nóóit in het bestand van ‘Guests a gogo’ opgenomen worden) en natuurlijk Boer zoekt vrouw, het begin van een nieuwe reeks.

Nu niet thuis het hoofd gaan zitten schudden van: „Boer zoekt vrouw, boer zoekt vrouw, wat moeten we daarmee.” U heeft mooi wél zitten kijken! Jawel! Twee komma zeven miljoen mensen hebben gekeken. En die ene boerin die deze keer meedoet, de mooie Agnes uit Drenthe, heeft 883 brieven gekregen. Zouden mannen liever een boerin willen dan vrouwen een boer (de populairste boer, de ‘hoog opgeleide bollenboer’ Henk, kreeg 451 brieven), is Agnes gewoon veel leuker dan die mannen of zijn mannen schrijfser? En die ene boer die maar 19 brieven had gekregen en die dat oprecht ‘keileuk!’ vond – aandoenlijk. Waarom had die er nu maar 19? En de Groningse boer die zowat in de Waddenzee leek te boeren had er maar 18, terwijl hij toch heel doortastend leek. Hij belde meteen een van die 18 inzenders op en zei: „Ik heb een paar brieven gekregen en ik zag jou d’r ook bij zitten. Dat leek me wel wat.”

Een romantische start.

Maar ja, zo’n eerste aflevering is nog wat saai. Het wordt eigenlijk pas écht leuk als er nog drie vrouwen over zijn die bij zo’n boer (of mutatis mutandis mannen die bij een boerin) logeren. Op een van de RTL’s is dit programma het afgelopen seizoen vrijwel precies nagedaan, maar dan met mannen in Canada – gek, dat wist geen enkele belangstelling te wekken. Bij mij niet, en bij de kijkers evenmin. Het waren geen boeren en het waren geen Nederlanders, dat zal het toch wel wezen. Je dacht al snel: het kan mij niets schelen wie aan die Canadees blijft hangen.

We willen trouwens wel nog een beetje op de hoogte gehouden worden van het wedervaren van stellen van de vorige keer. Vrijdag avond in De wereld draait door liet Jaspers doorschemeren dat die eigenlijk allemaal níet meer bij elkaar zijn – hoe zit dat? Waar doen we het dan voor? Niet voor nieuwe talkshowgasten, die zitten er niet bij, dat zag je zo.

En toen was het weekend alweer voorbij. Dan gaan we van de week wel kerstkoken.

Marjoleine de Vos

    • Marjoleine de Vos