China-VS: heftig voetbalduel

De trainer van het beloftenteam van de Verenigde Staten voetbalt op de komende Olympische Spelen liever niet tegen gastheer China. De VS moeten zich nog zien te kwalificeren voor het olympisch voetbaltoernooi en speelden daarom gisteren een oefenduel in Guangzhou. Dat eindigde met een omstreden strafschop, een ouderwetse knokpartij op het veld en twee rode kaarten.

China en de Verenigde Staten speelden 3-3 gelijk, nadat China in de toegevoegde tijd een strafschop had omgezet. Die werd zelfs door lokale Chinese kranten omschreven als ‘dubieus’. Wang Xiaolong versierde de penalty met een fopduik. De Amerikaanse captain Sacha Kljestan sprak er hem op aan, waarna het merendeel van de voetballers betrokken raakte in een duw- en vechtpartij. Wang en Kljestan werden met rood van het veld gestuurd.

De Amerikaanse coach Peter Nowak betreurde achteraf dat de Chinese gastvrijheid, die hij als warm had ervaren, niet werd doorgetrokken tot op het voetbalveld, aldus de lokale krant Titan. „Ik wens China veel geluk tijdens de Spelen, maar ik hoop dat we niet opnieuw tegen hen moeten spellen. Als olympische gastheer zullen ze vast de nodige hulp krijgen.”

Het olympisch voetbaltoernooi wordt gespeeld van 6 tot 23 augustus volgend jaar in Peking en vier andere steden. Er nemen zestien landen aan deel. Nederland heeft zich al gekwalificeerd voor het eindtoernooi. (Reuters)