Beleggen in cultuur is groot succes

Het eerste Nederlandse beleggingsfonds voor kunst en cultuur heeft tot nu toe 60 miljoen euro opgehaald bij beleggers. Dat is ruim twee keer zo veel als werd verwacht bij de introductie van het beleggingsfonds.

Dit zegt Eric Holterhues, account manager van het Triodos Cultuurfonds. Bij de introductie in september 2006 rekende het fonds op een inleg van 25 miljoen. „We verwachten dat de huidige 60 miljoen nog wel kan groeien, als cultureel beleggen meer bekendheid krijgt”, zegt Holterhues. „Nog te weinig kunstliefhebbers weten dat je fiscaal vriendelijk kunt beleggen in culturele projecten.”

Triodos Cultuurfonds, naar eigen zeggen „het enige culturele beleggingsfonds ter wereld”, kan een hogere inleg wel gebruiken. Het fonds heeft al voor 350 miljoen euro aan aanvragen van culturele instellingen binnen gekregen. Het gaat daarbij om projecten die door het ministerie van OCW als ‘cultureel’ zijn bestempeld. Het Triodos Cultuurfonds heeft onder meer geld gestoken in de nieuwe Spiegelzaal in Zwolle en broedplaatsen als 1800 roeden in Amsterdam.

Het cultuurfonds maakt gebruik van de belastingregeling cultureel beleggen. Daarbij krijgt de belegger die investeert in culturele instellingen een fiscaal voordeel van maximaal 2,5 procent – vergelijkbaar met het voordeel van groen beleggen. „Doordat de belegger een fiscale korting krijgt, kunnen wij een wat lager rendement bieden. Daardoor kunnen wij geld goedkoper uitlenen.”

Op dit moment financiert het beleggingsfonds vooral musea, instellingen in de podiumkunsten en broedplaatsen. Holterhues hoopt het werkterrein in de toekomst te kunnen uitbreiden: „Nu is film nog uitgezonderd van de regeling, maar wij zouden best filmtheaters willen financieren.”

Triodos Cultuurfonds heeft een brief gestuurd aan de commissie Cultuurprofijt, die onderzoekt of culturele instellingen hun eigen inkomsten kunnen verhogen. „Wij denken dat dit kan, onder meer door de marketingsvaardigheden te vergoten”, zegt Holterhues. „Het is ook goed als instellingen minder afhankelijk worden van subsidie. En we stellen voor dat instellingen zelf eigenaar worden van hun pand, zodat ze makkelijker kunnen verbouwen.”

    • Karel Berkhout