Air France-KLM wil met Alitalia aandelen ruilen

Air France-KLM wil alle aandelen van het verlieslijdende Alitalia overnemen via een aandelenruil. Dit heeft het Frans-Nederlandse bedrijf vandaag gezegd. De hoogte van het bod is niet prijsgegeven.

Morgen maakt de raad van bestuur van Alitalia bekend wie het bedrijf mag overnemen: Air France-KLM of de andere gegadigde, het Italiaanse Air One. Deze twee hebben niet-bindende biedingen uitgebracht op 49,9 procent van de aandelen van Alitalia, die nu van de Italiaanse staat zijn. Verkoop van Alitalia is noodzakelijk door aanhoudende verliezen.

Air France-KLM gaf vandaag de details van zijn voorstel, dat op 6 december werd gedaan. De grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld (naar omzet) wil na overname van de staatsaandelen in Alitalia het hele Italiaanse bedrijf verwerven via de aandelenruil. Verder wil Air France-KLM ook de obligaties van Alitalia overnemen.

Als de deal doorgaat, zal Air France-KLM per direct 750 miljoen euro in het verlieslijdende Italiaanse bedrijf investeren. Deze injectie zal vooral worden gebruikt voor vernieuwing van de verouderde vloot van Alitalia en het verbeteren van de dienstverlening aan de grond.

Air France-KLM zegt dat na overname tussen de 1.000 en 1.700 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen – evenveel als in de eigen plannen van Alitalia was voorzien. De positie van het personeel is cruciaal. In het verleden hebben de vakbonden veel veranderingen bij Alitalia met acties weten tegen te houden. De bonden hebben ook nu gedreigd met stakingen als zij door de regering en de raad van bestuur niet worden betrokken bij de toekomstplannen.

De topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, zei gisteren in de Italiaanse krant Corriera della Sera : „Wij willen het merk Alitalia opnieuw lanceren, nieuwe bestemmingen zoeken en winst maken. Sommigen zeggen dat wij er een regionaal bedrijf van willen maken, maar dat is onzin.” Spinetta zei ook dat de Milanese luchthaven Malpensa „de grootste veroorzaker” is van de verliezen van Alitalia. In de overnameplannen is daarom voorzien dat Rome’s Leonardo da Vinci Airport de belangrijkste luchthaven wordt.