Aangifte van Philips in vastgoedzaak

Philips Pensioenfonds en Philips Real Estate Investment Management (PREIM) hebben vorige week woensdag aangifte gedaan tegen een medewerker en ex-medewerker van PREIM wegens vermeend frauduleuze aan- en verkooptransacties van vastgoed. Dat heeft Philips vanmorgen in een persbericht bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte.

Het College van Beheer van Philips Pensioenfonds heeft na het bekend worden van het onderzoek door het Openbaar Ministerie medio november naar frauduleuze vastgoedtransacties, kenbaar gemaakt de zaak tot op de bodem te willen uitzoeken. Het Fonds wil de geleden schade, geschat op vele tientallen miljoenen euro’s, uiteindelijk verhalen op de verantwoordelijken.

Accountantsorganisatie Deloitte heeft in 2006 en 2007 al twee onderzoeken gedaan in opdracht van Philips Pensioenfonds. Dat is gebeurd omdat de resultaten op de vastgoedbeleggingen van het Fonds achterbleven bij de verwachtingen.

Medio dit jaar heeft het pensioenfonds besloten ook zelf een forensisch onderzoek te starten om een eventueel strafrechterlijk onderzoek te ondersteunen.

Vandaag en morgen krijgen alle 130.000 aangeslotenen van het Fonds een brief van het College van Beheer met daarin nadere informatie over de fraude en de stappen die het College tot nu toe heeft genomen.

Het onafhankelijk onderzoek dat het Fonds enige weken geleden aankondigde, is inmiddels begonnen. Het wordt uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. „Dat is geen acte van onvermogen aan het adres van Deloitte”, aldus de Philips-woordvoerder. „Integendeel. Het forensisch onderzoek van Deloitte wordt geïntegreerd in het onderzoek van De Brauw.”

Het onderzoek wordt geleid door D. de Beus (voormalig voorzitter hoofddirectie PGGM) en richt zich op het beheer van de vastgoedbeleggingen door PREIM en het toezicht daarop door het Pensioenfonds.

Met De Nederlandsche Bank, een van de twee toezichthouders van het Pensioenfonds, heeft overleg plaatsgevonden.

Philips zet deze week op www.philipspensioenfonds.nl informatie over de ontwikkelingen. Lees over de hele fraudezaak op:nrc.nl/vastgoedfraude