Zwemsters in wereldrecord naar EK-goud

De Nederlandse zwemsters hebben gisteren bij de Europese kampioenschappen kortebaan in een wereldrecord de gouden medaille behaald op de 4x50 meter vrije slag. Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis finishten in 1.34,82.

De estafetteploeg bleef daarmee ruim onder het record dat Schreuder, Dekker en Veldhuis met Chantal Groot vestigden in 2005: 1.36,27. Het Nederlandse kwartet behaalde in 2003, 2004 en 2005 ook de gouden medaille op de 4x50 meter vrij en had in Hongarije ingezet op een wereldrecord. „We hadden het al, dus we wisten dat we het konden”, zei Schreuder na afloop. „We hadden nu ook zo’n goede opstelling dat het eigenlijk niet kon missen. Dit geeft een heel goed gevoel.”

Veldhuis zwom op de 4x50 meter vrij de nederlaag van eerder op de dag van zich af. De Europees kampioene van 2005 en 2006 werd onttroond door de Duitse Britta Steffen (52,20) en behaalde in 52,30 een zilveren medaille. „Het was zo kort daarna dat ik de knop snel moest omzetten”, zei Veldhuis. „Het is mooi dat we dit gezwommen hebben, al lag het wel in de lijn van de verwachting.”

Veldhuis stelde dat ze de nederlaag op het koningsnummer tegen haar vaste rivale aan zichzelf had te wijten. De 28-jarige zwemster lag halverwege de finalerace op koers voor een wereldrecord, maar ‘miste’ het keerpunt waardoor Steffen het verloren terrein kon goedmaken. „Echt een domme fout”, zei Veldhuis. „Het is me nog nooit eerder overkomen en het had absoluut niet mogen gebeuren.”

Toch kon Veldhuis na afloop leven met de zilveren medaille. „Omdat ik een slecht keerpunt had na vijftig meter, is dit resultaat meer dan goed. Ik wilde de eerste vijftig meter heel erg hard zwemmen, daarom ben ik niet teleurgesteld.”

De Nederlandse zwem-equipe behaalde op de tweede dag van de EK kortebaan verder een zilveren (Inge Dekker) en bronzen (Hinkelien Schreuder) medaille op de 50 meter vlinderslag. De Nederlandsen eindigden achter de Zweedse Anna-Karin Kammerling.

Dekker, die vooraf met griep had gekampt, keek tevreden terug. „Ik was toch wel een beetje in de stress of ik nog wel in vorm zou zijn. Gelukkig viel dat mee. Voor mij is het ook heel belangrijk dat ik in de finale sneller was dan in de halve finales, want in het verleden ging dat nog wel eens mis.”

Bij technisch directeur Jacco Verhaeren van de zwembond overheerste de teleurstelling, met name over de prestatie van Veldhuis. „We zijn zeker niet in rouwstemming, want daar gaat het te goed voor de laatste tijd”, zei Verhaeren. „Maar ik had toch liever nog twee keer goud in plaats van zilver gezien. Het is altijd balen om te verliezen.” (ANP)