Wijn bij lam

Mijn Islamitische groente-slager-kruidenier heeft mijn mandje vol met mediteraan genot gepropt. En hij vertelt erbij dat de lamsbout het lekkerst is in een saus met pruimen en specerijen uit een grote stoofpot. Maar een wijnadvies geeft de supervriendelijke uitbater van Helal Et Gida niet.

Denk bij deze stoofpot aan de volgende regel: zoet in het gerecht maakt de wijn minder zoet en plaatst de tannine op de voorgrond. Tannine geeft dat typische wrange smaakje aan voornamelijk rode wijn. Het zit in de schillen, pitjes en steeltjes van de druif en zorgt voor houdbaarheid en structuur van de wijn. De truc is dus om een volle wijn te zoeken die voldoende zoet en kruidigheid in zich heeft om tegen de saus van het gerecht op te boksen en die zachte tannines heeft.

Dit soort wijnen vind je in warme klimaten waar de druiven goed rijp worden en al zondoorstoofd zijn nog voordat ze geplukt worden. Daardoor hebben deze wijnen vaak rijpe, zachte tannines.

Wijnen uit de regio van het gerecht zijn vaak een goede keuze. Ik had een Chateau Musar uit Libanon liggen: zacht fluwelig, peperig met specerijen, een rijp zoetje en een aardse intense smaak met vage chocolade tonen. Het wijnhuis Musar is gelegen in de Bekaa valei en is een van de wonderen in de wijnwereld. Soms kunnen de druiven niet worden geplukt vanwege de bombardementen en beschietingen. Toch produceert men al sinds 1930 topwijnen.

Jammer dat mijn Islamitische slager nooit zal proeven hoe lekker deze Libanese wijn bij zijn stoofpot smaakt.

‘L’excellence de Bonassia’ uit Marokko: kruidig, rijp en zwoel, een complete ‘spicebox’ in je neus, kaneel en zwarte bessen in de smaak. Helemaal top. (Te koop bij diverse wijnzaken voor rond de €6,-)

Of uit Australië: ‘Yalumba Barossa bush vine grenache’: de geur van bosbessenjam, pruimen en kruiden. De smaak van geconfijt fruit met fijne tannines en een vleugje zwarte peper. (Te koop via importeur Verbunt, bij diverse wijnzaken voor zo’n €11,-)

Chateau Musar is te koop bij diverse wijnzaken via importeur Vinites en kost rond de €30,-)

mennosimon@nrc.nl
    • Menno Simon