Weigeren foto`s in museum geen kwestie van censuur

In NRC Handelsblad van 10 december verwijt Sooreh Hera mij dat ik censuur verdedig, en de grondwet vergeten lijk te zijn. Dat vraagt om een weerwoord. Een museumdirecteur geeft aan dat hij een foto van Hera niet wil opnemen in zijn collectie. Een beslissing die hij zelfstandig heeft genomen, om hem moverende reden. Deze vrijheid hééft hij in dit land. Als Sooreh Hera zegt dat hier sprake is van censuur, is dat je reinste onzin. Als een uitgever besluit een manuscript niet uit te geven, dan is dat toch geen censuur? Dit vrije land garandeert echter ook de vrijheid van kunstenaars om soms provocerende kunst te maken. Dat recht heb ik zeker niet ter discussie gesteld, dat staat als een huis.

Ik vind het onverstandig dat Hera de discussie wil voeren met grote woorden als censuur. Zeker nu er een ander museum is waar haar foto`s voor iedereen te bekijken zijn. Grote woorden maken een discussie op basis van argumenten al gauw onmogelijk. Liever dan de meetlat van de wet erbij te pakken, zou deze discussie moeten gaan over wat wederzijds respect vereist. We kunnen in Nederland hartgrondig met elkaar van mening verschillen, maar het debat daarover moet op een respectvolle manier plaatsvinden. Dat is wat samenleven in dit vrije land vereist.

Ten slotte. Ik ben er trots op politicus te zijn in Nederland. Een land waar de vrijheid van meningsuiting een van de leidende waarden is. En daar maak ik mij elke dag hard voor.

    • Mirjam Sterk
    • Tweede Kamerlid voor het Cda