Tijdwaarneming bij het schaatsen is oneerlijk

Er zit een discrepantie in de verschillende manieren van tijdwaarneming bij het schaatsen, schrijft u in het verslag van de World Cup in Heerenveen (NRC Handelsblad, 10 december). Met transponders zou soms een andere uitkomst verkregen worden als bij de manier waarop de schaats vlak op het ijs door een lichtstraaltje prikt. Dankzij de kwaliteit van de tv-beelden hebben we kunnen zien dat een schaatslengte verschil inderdaad 0,001 seconde kan zijn. Of dat verschil al dan niet eerlijk is, is een kwestie van hoe de meting gereglementeerd is.

Er zit echter een andere, veel grotere tijdmetingfout in het schaatsen. Omdat bij alle afstanden behalve de 500 en de 10.000 meter het aantal te rijden bochten oneven is, starten de rijders enigszins verzet. Zo wordt het verschil tussen binnen- en buitenbocht (bij de gebruikelijke schaatsbaan is dat 7,85 meter) gecompenseerd. De starter staat buiten de baan, min of meer in lijn met de twee schaatsers omdat hij in één blik een valse start van een van de twee moet kunnen zien. Dat betekent echter dat de achterste schaatser ongeveer 0,024 seconde later de knal van het startpistool hoort, dus later start. Dat is een 24 maal zo grote fout als met wel of niet opgeheven schaats de finishlijn passeren! Op de 500 meter van een sprinttoernooi wordt dit gecorrigeerd doordat elke rijder eenmaal binnen, en eenmaal buiten moet starten, maar tijdens een allroundtoernooi kan een rijder viermaal de buitenbaan loten, met steeds tijdwinst in vergelijking met de schaatser die op de binnenbaan start! Dus transponders of ogen op het ijs, daarover zou de discussie niet moeten gaan.

In toernooien zit trouwens nog een fout waarover nooit gesproken wordt: er wordt geen foutberekening toegepast. Heel kort door de bocht is het zo dat de tijdmeting niet nauwkeuriger is dan plus of min de helft van de laatste decimaal. Als de klok 34,86 aangeeft dan ligt de echte tijd tussen 34,855 en 34,864 seconde. Over vier afstanden en omgerekend naar punten kan dat ruim 0,01 punt zijn, niet veel, maar het kan wel het verschil zijn tussen winnen en verliezen.

    • Guus van de Beek