Televisie Voorkeur

actualiteiten

Buitenhof. Een paar weken geleden daagde VVD-leider Marc Rutte de voorman van het CDA, Pieter van Geel, uit met hem in debat te gaan. Beide fractievoorzitters kruisen de degens over integratie en het financieel-economisch beleid. Ned.1, 12.10-13.10u.

informatief

Close up: Lennaert Nijgh, tip van de sluier. Documentaire over tekstschrijver Lennaert Nijgh, die samen met Boudewijn de Groot de poëzie in de Nederlandse popmuziek bracht. Een portret van een talentvolle maar ook tragische en raadselachtige artiest aan de hand van interviews, filmarchief en registraties van optredens. Ned.1, 18.15-19.15u.

Reporter: Holleeder en Heineken. Reconstructie van de ontvoering van de bierbrouwer Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in 1983 met niet eerder vertoonde beelden en geluidsopnamen. De politie heeft het betalen van het losgeld en de bevrijding van de slachtoffers destijds vanuit een helikopter gefilmd met een infraroodcamera. Uit de reconstructie blijkt dat de relatie tussen de politie en het bedrijf Heineken in het begin van het onderzoek slecht was. De bierbrouwer wilde zo snel mogelijk het losgeld betalen. De politie wilde juist tijd winnen. Ned.2, 21.50-22.30

In Europa. Geschiedenisserie. In aflevering 6, 1917, onder meer het genadeloos onderdrukken van een staking van Franse soldaten, met executies wegens ‘muiterij’. Ned.2, 21.05-21.45u.

Kruispunt. Vrienden en kenners schetsen een beeld van cabaretier Herman Finkers, die na zijn ziekte andere accenten heeft gelegd in zijn voorstellingen. Ned.2, 22.40-23.15u.

cultuur/muziek

Vrije geluiden. Chamberjazz van het Wolfert Brederode Quartet, violist Mark Lubotsky en 4Beat6, de band die muziek van Benny Goodman speelt uit de beginperiode van de Swing. Ned.1, 10.30-11.30u.

Boeken. Gesprek met de jonge Marokkaanse schrijver Asis Aynan over zijn boek Veldslag en andere herinneringen, waarin hij schrijft over zijn jeugd, de huidige Nederlandse samenleving en de wederwaardigheden van een Berberse jongen tussen twee dominante culturen. Ned. 1, 10.30-10.55u.

NPS Matinee: Een reis met Peter Sellars. Documentaire over regisseur en theatermaker Peter Sellars, beroemd door zijn controversiële en moderne benadering van klassieke opera’s en toneelstukken. Ned.2, 13.00-13.55u.

De kunst. Kunstenaar Erik van Lieshout over zijn expositie I’m scared of America, samen met de Amerikaanse kunstenaar Kelley Walker in De Vleeshal in museum De Hallen in Haarlem. Ned.2, 17.05-17.45u.

Jonge mensen op weg naar het concertpodium. Tien jongeren die deelnemen aan het Prinses Christina Concours worden gevolgd. Hoofdprijs voor de winnaar van deze wedstrijd voor klassieke musici is een optreden in de Carnegie Hall in New York. Halve finale met Alexandra van Beveren, Veronika Juhasz en Noa Eyl. Ned.2, 19.10u-19.45u.

praatprogramma

30 hoog. Gesprek met actrice Isa Hoes gaat onder meer over haar meisjesdroom de Barbara Streisand van Nederland te worden. Verder vertelt ze over de grote sprong voorwaarts: de verfilming van de roman Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein, waarvoor zij het scenario schrijft. Ned.2, 19.40-20.15u.

Opinio. Jaffe Vink en Jan Spruyt spreken met NRC Handelsblad-columnist J.L. Heldring. Het Gesprek, 20.00-21.00u.

Gogh’s Zondag. Uit reeks gesprekken die Theo van Gogh in 2001 opnam voor Veronica deze keer de huidige NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer en RTL-topman Fons van Westerloo. Het Gesprek, 21.00-22.00u.

drama

Asmali Konak. Populaire Turkse soap met komende week weer elke nacht een aantal afleveringen achter elkaar. Ned.3, 1.25-6.28u.

sport

RTL Voetbal: eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden in de eredivisie. Presentatie Humberto Tan. RTL 4, 19.05-20.30u.

RTL voetbal. Overzicht buitenlands voetbal. RTL 7, 22.45-23.15u.

Snooker. Rechtstreeks verslag van de finale snooker van de UK Championships. Die heeft een hoofdprijs van 100.000 pond. BBC 2, 21.00-0.00u.