Surinaamse politici met elkaar op de vuist

In het Surinaamse parlement is een discussie over grondpolitiek uitgelopen op een felle vechtpartij tussen de oppositionele politicus Doekhie (NDP) en assembleevoorzitter Somohardjo. Doekhie zei tijdens de discussie afgelopen donderdag bewijs te hebben waaruit zou blijken dat Somohardjo betrokken is bij zwendel met grond. Na een woordenwisseling begonnen de twee te vechten waarna parlementariër en ex-Junglecommando Ronnie Brunswijk Doekhie bij zijn benen pakte en op de grond smeet. Somohardjo schopte de NDP’er daarop nog na voordat de politie ingreep.

In Suriname, waar het fragment voortdurend op de televisie wordt getoond, wordt schande gesproken van het incident. Leden van de coalitieregering zeggen dat er een verband bestaat met het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden, dat maandag wordt voortgezet. De NDP, waarvan hoofdverdachte Desi Bouterse voorzitter is, zou zoveel mogelijk onrust willen creëren.

Somohardjo kwam in 1984 ook al met een soortgelijk incident in het nieuws toen hij, als lid van het Surinaamse verzet, in de talkshow van Karel van de Graaf op de vuist ging met een tegenstander.

Bekijk beide fragmenten op www.nrc.nl