Russische musical over ‘sexy’ Catharina de Grote

Michel Krielaars

Ze liet haar echtgenoot door haar toenmalige geliefde vermoorden om zelf op troon te komen, werkte nog zeker elf andere minnaars af, ging om met progressieve filosofen als Voltaire en regeerde meer dan dertig jaar als een verlicht despoot over het Russische keizerrijk. De spectaculaire biografie van tsarina Catharina de Grote (1729-1796) is er een zoals je ze weinig ziet in de geschiedenis.

Meer dan twee eeuwen na haar dood wordt er in Rusland nu een musical over haar leven gemaakt: Jekaterina Velikaja (Catharina de Grote). De musical, de eerste ter wereld met een Russisch thema, gaat op 21 april in het Academisch Theater in Jekaterinburg in première. En zoals Russen alles groots aanpakken, gebeurt dat ook nu. Voor het spektakel worden een symfonieorkest, een cast van vijfenveertig acteurs, een koor, balletdansers en een rockband ingezet. De componist en scriptschrijver, Sergej Dreznin, gaat er nu al vanuit dat de musical kort na zijn première in Jekaterinburg naar Moskou zal komen.

Het voornaamste ‘tearjerk’-element voor Jekaterina Velikaja is de afkomst van de Russische vorstin. Geboren als Sophia von Anhalt-Zerbst in een onbetekenend Duits vorstengeslacht werd ze al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan de harteloze Russische troonopvolger Peter. Maar in plaats van te treuren in haar boudoir in het paleis, besloot ze van haar nieuwe leven te maken wat ze kon.

De hoofdrol in Jekaterina Velikaja wordt gespeeld door de 23-jarige zangeres Maria Vinenkova. Onlangs zong ze op een conferentie over luxeartikelen al drie aria’s uit de musical. Ze droeg toen ook haar fraaie toneeljurk, ontworpen door couturier Pavel Kaplevitsj, de Russische Versace.

Een van de aria’s uit de musical, ‘Van de ijszee naar de oevers van de Krim’, verwijst naar de territoriale expansie van Rusland onder Catharina, een van haar grootste verdiensten. Maar de musicalliefhebbers kijken waarschijnlijk meer uit naar de aria’s over haar spectaculaire veroveringen op seksueel gebied. Dreznin heeft al gewaarschuwd voor de ‘ongekende’ erotische scènes en de slaapkamerduetten die straks op het toneel te zien zullen zijn.

    • Michel Krielaars