Recordbedrag voor hulp arme landen

Donorlanden hebben overeenstemming bereikt over hun bijdragen aan de Wereldbank voor hulp aan de armste landen. Op een bijeenkomst in Berlijn zegden zij een bedrag toe van 25,1 miljard dollar (17,4 miljard euro), het hoogste bedrag ooit.

De president van de bank, de Amerikaan Robert Zoellick, zei gisteren erg tevreden te zijn over het bedrag. Het geld is bestemd voor het zachteleningenloket van de Wereldbank, IDA. Over vrijwel al die leningen is geen rente verschuldigd. Arme landen hoeven het geld pas na tien jaar te gaan terugbetalen, waarvoor een periode van 35 tot veertig jaar wordt uitgetrokken. Volgens Zoellick laat het akkoord zien dat IDA een belangrijk platform is voor de bestrijding van de wereldwijde armoede.

De Wereldbank was al zeker van 16,5 miljard dollar. Dat geld komt van de bank zelf en uit eerdere toezeggingen van donoren, waarmee het totaal op 41,6 miljard komt. De hulpgelden zullen vanaf 2009 worden ingezet. Voor de periode 2006-2008 was een bedrag van 32,1 miljard bijeengebracht.

In totaal komen er hulpgelden van 45 donorlanden. Nederland draagt dit keer 584 miljoen dollar (405 miljoen euro) bij aan IDA. Daar komt nog een bedrag bij van 68 miljoen dollar om multilaterale schulden te compenseren die eerder waren kwijtgescholden. Het Nederlandse aandeel is nu gestegen van 2,8 naar 3 procent.

Onder de donoren zijn dit keer ook China, Cyprus, Egypte en de drie Baltische staten. President Zoellick zei er hard voor geknokt te hebben om meer donorlanden binnenboord te halen. De VS zijn als grootste donor ingehaald door Groot-Brittannië. Dat land was goed voor 4,2 miljard dollar.

Het akkoord dat donderdag is bereikt is belangrijk voor de positie van de Wereldbank, die eerder dit jaar een grote crisis doormaakte, door de affaire rond Paul Wolfowitz. Die moest als president het veld ruimen nadat hij op eigen gezag zijn vriendin had bevoordeeld. (ANP)