Rechter staat politieacties weekend toe

Politieagenten mogen dit weekeinde werkonderbrekingen houden tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord-AZ en Ajax-PSV. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dat gisteren bepaald.

De politieacties mogen van de rechter doorgaan omdat de agenten het werk zullen hervatten als er onveilige situaties ontstaan rond de stadions. Maar of de wedstrijden doorgaan was gisteravond nog onduidelijk. Burgemeester Cohen van Amsterdam besloot de beslissing over het laten doorgaan van Ajax-PSV, morgen in de Arena, uit te stellen tot vandaag. Ook burgemeester Opstelten beraadde zich gisteravond nog.

Een woordvoerder van de KNVB zei teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de voorzieningenrechter. De wedstrijden kunnen volgens de voetbalbond niet worden verschoven omdat er „geen beschikbare weekenden meer zijn” en de thuisclubs er „financieel en sportief” door zouden worden benadeeld. „Wat ons betreft gaan de wedstrijden gewoon door”, aldus de woordvoerder. Ook Ajax laat in een verklaring weten er „alles” aan te zullen doen om de wedstrijd „op ordentelijke en verantwoorde wijze doorgang te laten vinden”.

De korpsbeheerders van Rotterdam en Amsterdam hadden geprobeerd de acties te laten verbieden, evenals het Korps landelijke politiediensten. Ze deden dit met steun van de KNVB. Ze vinden de werkonderbrekingen een te groot risico voor de veiligheid opleveren. Maar de voorzieningenrechter vindt de acties van de vakbonden ACP en ANPV proportioneel. Het recht om collectieve acties te organiseren vindt hij belangrijker dan de begeleiding van supporters bij de twee voetbalduels. Ook de financiële belangen die de voetbalwereld aanvoerde, vindt hij ondergeschikt aan de acties.

De twee vakbonden waren tevreden met de uitspraak. De grote vakbond NPB neemt niet deel aan de acties. Politieagenten staken als gevolg van de vastgelopen cao-onderhandelingen met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken). Ze eisen een salarisverhoging van 200 euro netto per maand .