P.C. Hooftprijs voor A. de Swaan

Socioloog Abram de Swaan heeft gisteren ‘zeer vereerd en zeer verrast’ gereageerd op het nieuws dat hij voor zijn essayistische werk is onderscheiden met de belangrijkste Nederlandse literaire onderscheiding, de P.C. Hooftprijs.

„Het is een bijzondere keuze”, zegt De Swaan telefonisch vanuit New York waar hij verblijft als visiting professor aan Columbia University. Hij geeft toe dat hij weleens een gedachte aan de mogelijkheid van een literaire prijs had gewijd, maar noemt de uitverkiezing zeer verrassend. De P.C. Hooftprijs wordt doorgaans toegekend aan schrijvers en letterkundigen.

De Swaan is vooral bekend als wetenschapper, al ziet hij zelf geen scherp onderscheid. „Het aardige van de essayistiek is dat je het in alle vakgebieden kan tegenkomen waar mensen plezier in het schrijven hebben.”

Dat laatste heeft de jury van de prijs ook bij De Swaan zelf herkend. Hij wordt geprezen om zijn ‘indrukwekkende oeuvre’ dat ‘bijzondere literaire kwaliteiten heeft [...] Hij schrijft zowel over ingewikkelde als over simpele zaken in glasheldere en lenige taal, waar het plezier in het schrijven vanaf vonkt.’

De Swaan noemt de Amsterdamse emeritus hoogleraar Johan Goudsblom als een van zijn grote voorbeelden, in wetenschappelijke, maar ook literaire zin. „Dat is iemand die een literaire uitdrukkingskracht paart aan een groot sociaal-wetenschappelijk inzicht.”

De Swaan nam eerder dit jaar afscheid als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij gedurende het grootste deel van zijn loopbaan sociologie doceerde.

Tot zijn bekendste boeken behoren Zorg en de staat (1989), dat in vier talen vertaald werd en Woorden van de wereld; het mondiale talenstelsel (2002).

De Swaan krijgt de P.C. Hooftprijs (60 duizend euro) op 22 mei aanstaande uitgereikt.