Ook Goldman Sachs profiteert van crisis

Tientallen miljarden dollars hebben grote internationale zakenbanken al moeten afboeken wegens verliezen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, of op de markt van afgeleide kredietderivaten. Maar er zijn ook banken die van de kredietcrisis van 2007 hebben weten te profiteren.

Goldman Sachs bijvoorbeeld, een van de grootste banken van de Verenigde Staten. Die mag juist dankzij de hypotheekcrisis een winst van 4 miljard dollar bijschrijven (2,8 miljard euro). Dat meldde althans gisteren de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, op basis van bronnen bij de bank.

Twee handelaren uit een kleine en normaal gesproken niet al te zichtbare afdeling van de bank – waar met maar 16 man hypotheekderivaten worden verhandeld – bedachten in een vroeg stadium dat de Amerikaanse hypotheekmarkt voor minder draagkrachtige huizenbezitters wel eens zou kunnen gaan dalen, Gesteund door hun directe chef besloten ze via een gerelateerde beleggingsindex tientallen miljoenen in te zetten op de gok dat die subprime market zou dalen. Dat leverde vanaf januari vrij snel grote winsten. Toen de kredietcrisis doorzette liepen die winsten op tot enkele miljarden.

De 4 miljard subprimewinst waarvan The Wall Street Journal rept, zou de verliezen die Goldman Sachs elders leed op de kredietmarkt ruimschoots goedmaken. Komende dinsdag komt de bank Sachs met zijn resultaten over het gebroken boekjaar, dat op 30 november sloot. Volgens de zakenkrant zal de zakenbank dan een netto winst van ruim 11 miljard dollar melden.

De twee betrokken handelaren en hun baas zouden bonussen tussen de 5 miljoen en 15 miljoen dollar opstrijken.

Eerder werd al bekend dat de hedgefondsen Paulson & Co en Lahde Capital eveneens enkele miljarden dollars hebben verdiend aan de kredietcrisis.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis