McCartney hekelt EMI

Zanger Paul McCartney heeft zijn platenlabel EMI na 45 jaar verlaten. Hij noemt het label ‘saai’ en ‘vervelend’.

In The Times hekelde de voormalige Beatle de manier van werken bij de grote platenmaatschappij. „Iedereen is daar onderdeel van het meubilair geworden. Ik ben een bank, Coldplay is een fauteuil.” EMI weigert een reactie te geven.

McCartney heeft genoeg van de promotie zoals EMI die voor staat. „Maak ik een plaat, dan zeggen zij: ‘Geweldig album’.” Zeg ik: „En wat gaan we ermee doen?” Antwoorden zij: „We denken dat je naar Keulen moet, want dat zeggen ze altijd”. Hij hekelt ook de traditionele persgesprekken. „Je gaat ergens heen, spreekt gedurende één dag een miljoen journalisten die allemaal dezelfde vragen stellen. Ik zei: ‘God, we moeten eens iets anders verzinnen’.”

McCartney wilde volgens eigen zeggen zijn materiaal snel uitbrengen, maar EMI zei ten minste zes maanden nodig hebben voor de marketing van zijn muziek. „Ik heb toen gezegd: ‘Kunnen een paar slimme jongens dat niet in twee dagen doen’?”

McCartney zit inmiddels bij een andere platenmaatschappij, Hear Music, van koffieketen Starbucks en The Concord Music Group. Zijn album Memory Almost Full kwam in juni uit op dit label. Zangeres en songwriter Joni Mitchell volgde hem niet lang daarna; zij bracht haar nieuwste album ook bij Hear Music uit.

McCartneys album werd eindeloos gespeeld in de winkels van de koffieketen. Er zijn tot nu nog toe meer dan 450.000 exemplaren van verkocht – 17 procent daarvan werd verkocht in de koffiehuizen, aldus Starbucks. (BBC)