KLM wil forse injectie Alitalia

Air France-KLM zou bij een overname van Alitalia bereid zijn tot een investering van 6,5 miljard euro om de noodlijdende Italiaanse maatschappij weer financieel gezond te maken. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa gisteren gemeld. Air France-KLM wilde hier gisteren niet op reageren.

De Italiaanse regering staat op het punt een besluit te nemen over de vraag met welke partij het exclusieve onderhandelingen over een overname van Alitalia gaat voeren. Behalve Air France-KLM is ook de veel kleinere Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One geïnteresseerd.

De Italiaanse bonden dreigen met een staking tijdens de drukke kerstvakantie, tenzij men een uitnodiging van de Italiaanse regering ontvangt om de toekomst van het bedrijf te bespreken. De vakbond Filt-Cgil stelt dat de actie plaats kan hebben ondanks het feit dat de wet geen stakingen toestaat in die periode. De bonden willen weten welke voorwaarden Air France-KLM en Air One aan een mogelijke overname hebben gesteld.

Volgens Italiaanse media is de regering, in bezit van 49,9 procent van de aandelen, verdeeld over de kwestie. Premier Romano Prodi heeft de verschillen erkend maar stelt dat ze weinig betekenis hebben. Volgens Prodi zal de inhoud van de herstructureringsplannen de doorslag geven, niet de nationaliteit van de bieder.

Volgens persbureau Ansa zouden bij een overname door Air France-KLM 1.500 tot 2.000 banen bij Alitalia kunnen verdwijnen. Nu heeft de Italiaanse maatschappij 11.250 mensen in dienst. Personeel van de onderhoudsafdeling zou volgens bronnen worden gespaard. In die divisie heeft Alitalia een belang van 49 procent. Dat zou later kunnen worden teruggebracht naar 30. Op dit moment lijdt Alitalia 1 miljoen euro verlies per dag.

Breaking Views: pagina 29