In Feiten

Maandag 10 december

Apothekersorganisatie KNMP wil dat Nederlanders overstappen naar zorgverzekeraars die de keuze van medicijnen aan arts en apotheker overlaten. Veel zorgverzekeraars bemoeien zich volgens de apothekers tot in detail met het voorschrijfgedrag. De KNMP vindt dat onwenselijk.

De Russische president Vladimir Poetin wil worden opgevolgd door eerste vicepremier Dmitri Medvedev.

In Frankrijk ontstaat tot in de regering ophef over het vijfdaagse bezoek dat de Libische leider Gaddafi deze week brengt op uitnodiging van president Nicolas Sarkozy.

Dinsdag

In Nederland is voor het eerst een suikerpatiënt behandeld met de insuline producerende cellen van een donor. De transplantatie is uitgevoerd in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Paus Benedictus XVI benoemt dr. Willem Jacobus Eijk tot aartsbisschop van Utrecht. Eijk volgt kardinaal Ad Simonis op, die zaterdag afscheid nam.

Voor het eerst sinds het einde van de Koreaanse Oorlog is er weer goederenvervoer per spoor tussen de beide Korea’s.

Woensdag

De 24-jarige vrouw die de afgelopen weken vast zat op verdenking van het laten plegen van een illegale abortus, komt voorlopig vrij.

Bestuurders, commissarissen en grootaandeelhouder Hagemeyer van Ceteco moeten schadevergoeding betalen voor het faillissement van het handelshuis in 1999.

Kremlin-criticus en voormalig wereldkampioen schaken Kasparov, leider van oppositiepartij Ander Rusland laat weten niet mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Donderdag

In Lissabon ondertekenen de EU-regeringsleiders het ‘Hervormingsverdrag. Het komt in de plaats van de Europese Grondwet die in Franse en Nederlandse referenda werd verworpen.

Ongeveer 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard zitten zonder elektriciteit nadat een Apache-helikopter gisteravond tijdens een oefenvlucht bij Hurwenen tegen een hoogspanningsmast vloog.

De vruchtbaarheid van Nederlandse stellen neemt sterk af. Eén op de zeven paren is ongewenst kinderloos, tien jaar geleden was dat een op de tien.

Vrijdag 14 december

Verkeerscontroles leveren dit jaar een recordaantal van tien miljoen snelheidsboetes op. Dit verwacht het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) op basis van cijfers over 2007 tot nu toe.

De beste honkballers van Amerika blijken steroïden te hebben gebruikt. Amerika is geschokt door het ‘collectief falen’ van een geliefde nationale sport.

De inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard zitten nog altijd zonder elektriciteit.