Hoe eigenzinnig is uw favoriet?

De verkiezing van het favoriete buitenlandse boek gaat de tweede week in, en nog steeds zijn In de ban van de ring en Honderd jaar eenzaamheid de populairste keuzes. Gabriel García Márquez zou zelfs eenzaam aan de top staan als hij zichzelf geen concurrentie zou aandoen; hij is namelijk ook met zijn andere grote roman, Liefde in tijden van cholera (1986) in de toptien vertegenwoordigd. Zijn positie doet een beetje denken aan die van Willem Frederik Hermans tijdens de verkiezing voor het beste Nederlandse boek, afgelopen jaar. Hermans haalde toen zelfs met twee romans de tweede ronde van de verkiezing, iets wat nu, met een nieuw shortlistsysteem (één boek per auteur), niet meer mogelijk is.

De stemming in de eerste ronde eindigt op donderdag 27 december, en het moet wel heel raar lopen of de shortlist zal bestaan uit beproefde klassieken (1984, De broers Karamazov, Oorlog en vrede, Reis naar het einde van de nacht, Trots en vooroordeel) en relatief jonge bestsellers (De Naam van de Roos, Het parfum, In ongenade). Dat belet overigens vele lezers niet om te stemmen op een van de andere 290 romans en verhalenbundels op de groslijst van 300 (te vinden in de grote paarse advertenties in de krant); of om helemaal een eigen keuze te maken. Zo werden bijna 200 andere titels genoemd, waaronder De kathedraal van Ken Follett, Het verbrande kind van Stig Dagerman, Is dit een mens? van Primo Levi, De schaduw van de wind van Ruiz Zafón en De Kapellekensbaan van Boon. De laatste drie boeken dingen alleen niet mee, omdat ze achtereenvolgens non-fictie, jonger dan vijf jaar en Nederlandstalig zijn.

Pieter Steinz

Breng uw (gemotiveerde) stem uit op www.hetbesteboek.nl. Of stuur een briefkaart naar NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam, o.v.v. Beste Boek.