Geweldstoename Somalië, macht rebellen groeit

In Mogadishu zijn gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag burgerdoden gevallen door mortieraanvallen. Het dodental onder de inwoners van de Somalische hoofdstad is, afgaande op ooggetuigenverslagen, opgelopen tot tenminste tweëentwintig.

De mortierbeschietingen begonnen donderdag, toen zeker zeventien doden vielen op een markt in Mogadishu. Het Ethiopische leger, dat de Somalische regering steunt in haar strijd tegen islamitische rebellen, heeft gisteren ontkend dat het de dodelijke beschietingen heeft uitgevoerd. Lokale analytici hadden eerder gesuggereerd dat het Ethiopische leger als enige in het gebied beschikt over de techniek die vereist is voor de vertoonde mortieraanvallen.

Bij nieuwe beschietingen gisteren stierven wederom burgers. Onder de islamitische rebellen vielen volgens een officiële Ethiopische verklaring 75 doden.

Het toenemende geweld van de laatste maanden in Somalië, met name in Mogadishu, bewijst volgens regeringsfunctionarissen dat de islamitische rebellen bezig zijn aan een serieuze wederopstanding. De radicaal-islamitische Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) werd een jaar geleden van de macht verdreven door Somalische troepen met steun van het Ethiopische leger. Een gebrek aan kracht bij de autoriteiten stelt de ICU echter in staat een comeback te maken, aldus een regeringswoordvoerder. Tachtig procent van Somalië zou inmiddels niet meer gecontroleerd worden door het officiële gezag.

In Mogadishu zijn dit jaar bij gevechten bijna 6.000 burgers omgekomen. De Verenigde Naties noemen de humanitaire catastrofe in Somalië de ergste van Afrika.

De Afrikaanse Unie (AU) heeft 1.800 vredestroepen uit Oeganda gestationeerd in Somalië. De AU-vertegenwoordiger voor Somalië beloofde dat deze maand nog een bataljon uit Burundi zou arriveren. Minister van Buitenlandse Zaken Rice van de VS riep deze maand Afrikaanse landen op meer militairen te sturen. (AP, Reuters)