Gaddafi wil maar niet weg uit Parijs

En toen ook nog een toeristisch uitstapje naar het kasteel van Versailles. De Libische leider Moammar Gaddafi was gistermiddag nog altijd niet aan het einde gekomen van zijn omstreden bezoek aan Frankrijk, dat maandag begon. Parijs zit er mee zijn maag: wat te doen met een onbemind buitenlands staatshoofd dat zo content blijkt met Parijs, dat hij steeds nieuwe programma-onderdelen bedenkt om zijn verblijf nog even te rekken?

Gaddafi is ook het in Louvre geweest, en heeft een rondvaart gemaakt over de Seine waarvoor – tot grote woede van burgemeester Delanoë – alle bruggen over de rivier werden afgesloten.

Het bezoek van Gaddafi verdeelde Parijs niet alleen letterlijk in tweeën. Sinds hij in 2003 massavernietigingswapens en terrorisme afzwoer, was Gaddafi nog in geen enkel Europees land zo uitgebreid ontvangen als deze week in Frankrijk. President Sarkozy presenteerde het bezoek van Gaddafi als „een aanmoediging” aan de Libische leider „op weg naar internationale respectabiliteit”.

Maar het liep uit op een van de meest impopulaire initiatieven die de Franse president sinds zijn verkiezing dit voorjaar heeft ondernomen. Zijn staatssecretaris voor Mensenrechten Rama Yade, dinsdag door Sarkozy tot stilte gemaand na al te scherpe kritiek op Gaddafi, is met stip gestegen in de populariteitspolls. De oppositie, doorgaans zo moeizaam opererend, kreeg opeens de smaak te pakken. „Er is een circus Gaddafi op bezoek”, zei socialist Manuel Valls, „dat Frankrijk vernedert”.

Gaddafi bleek ongevoelig voor diplomatieke beleefdheid. Beweerde Sarkozy dat hij met de Libische leider over mensenrechten had gesproken? ,,Absoluut niet” zei Gaddafi in een interview op de Franse tv. Niemand hoeft Libië de les te lezen over mensenrechten, vindt hij. Kijk eerst maar eens naar de situatie van immigranten in Frankrijk.

En de opbrengst? Economisch was het bezoek voor Frankrijk vruchtbaar, al moeten veel van de beloofde contracten – voor 10 miljard euro – nog uitgewerkt en bevestigd worden. In strategisch opzicht was het ook van belang. De Libische leider reageerde enthousiast op Sarkozy’s plannen voor een Meditterrane Unie. Maar zonder Israël, zei zijn zoon er al bij.