Film Voorkeur

Milarepa (Neten Chökling, 2006,India/Bhoetan). Speelfilmdebuut van de Tibetaanse lama Neten Chökling. Het is het nu eens dramatische, dan weer lichte verhaal van de jonge jaren van een uitverkorene. Veel onvermijdelijke aandacht voor natuur, folklore en rituelen. Ned. 13.40-15.05u.

Mariken (André van Duren, 2000, België/Nederland). Biocoopdebuut van de regisseur van Kees de jongen is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. Middeleeuws, door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck gaat op zoek naar haar moeder en komt dan Kim van Kooten en Ramsey Nasr tegen. Ned.3, 15.50-17.20u.

Antz (Eric Darnell & Tim Johnson, 1998, VS). Tweede computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks, na Toy Story. Met stem van Woody Allen voorziene werkmier met minderwaardigheidscomplex groeit in totalitaire kolonie uit tot opstandige held. Ook met de stemmen van o.a. Sharon Stone (prinses Bala) en Sylvester Stallone (soldatenmier Weaver). RTL7, 20.30-22.05u.

Amsterdamned (Dick Maas, 1987, Ned ). Brutale, grootscheepse thriller van eigen bodem portretteert Amsterdam als in een toeristenfolder. Zwakste schakel is het scenario over maniakale duiker die vanuit grachten slachtoffers maakt. Inspecteur Huub Stapel gaat op onderzoek uit. Ook met Monique van de Ven, Serge-Henri Valcke. RTL7, 22.05-0.15u.

Wat zien ik? (Paul Verhoeven, 1971, Ned). Op drie na succesrijkste Nederlandse film aller tijden. Tweetal bestsellers van Albert Mol stond model voor Verhoevens enige komedie. Ronnie Bierman speelt de Amsterdamse prostituée Blonde Greet, wier klanten stuk voor stuk op bizarre wijze aan hun gerief komen. Onderwijl heeft ze een onbetaalde verhouding met het lafhartige burgermannetje Piet Römer. RTL8, 22.10-23.55u.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001, VS/Nieuw-Z). Eerste deel van even magistrale als succesrijke trilogie naar onverfilmbaar geachte bestseller van Tolkien werd gelijktijdig met de twee resterende delen opgenomen op Nieuw-Zeelandse locaties. De plot kent weinig variatie en al te veel monsters maken murw, maar je komt ogen tekort. Ned.3, 22.30-1.20u.

Morte a Venezia / Death in Venice (Luchino Visconti, 1971, Italië/Frankrijk). Klassieke Thomas Mann-verfilming. Stervende componist Dirk Bogarde raakt in door moreel verval en de pest geteisterd Venetië in de ban van goddelijke knaap, de belichaming van ultieme schoonheid. België 2, 23.15-1.25u.

The Singing Detective (Keith Gordon, 2003, VS). Door Mel Gibson geproduceerde bioscoopfilm naar de tv-serie van Dennis Potter uit 1986. Robert Downey jr. speelt hoofdrol van thrillerschrijver die met huidziekte en koortsvisioenen in het ziekenhuis ligt. Scenario van Potter zelf verplaatste de handeling naar Amerika, verschoof de jeugd van de hoofdpersoon van de oorlog naar de goudgele Californische woestijn in de jaren vijftig en verving de weemoedige oorlogsmuziek door nummers uit de vlegeljaren van de rock and roll. Grote flop. België 1, 0.10-1.55u.

Coma (Michael Crichton, 1978, VS). Roman van Robin Cook lag ten grondslag aan intelligente, meesterlijk gedoseerde thriller. Dokter Genevieve Bujold plaatst vraagtekens bij het aantal patiënten dat niet uit narcose ontwaakt. Vrouwelijke hysterie in patriarchale ziekenhuiscultuur? Ook met Michael Douglas, Richard Widmark. Net5, 0.15-2.15u.

Lilja 4-ever (Lukas Moodysson, 2002, Zwede/Denemarken). In zijn derde film schetst de Zweedse regisseur van Together het bittere, inktzwarte portret van een 16-jarig slachtoffer van een loverboy, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. De camera registreert het leed plastisch, letterlijk vanuit het gezichtspunt van de onderliggende partij. Ned.2, 1.50-3.30u.