Film Voorkeur

The Big Picture (Christopher Guest, 1989, VS). Satirische komedie, met bittere randjes, over de mechanismen van Hollywood overstijgt verre het niveau van de inside-grapjes. Debuterend regisseur Kevin Bacon verliest zichzelf in compromissen. Gastrollen van Jennifer Jason Leigh, Martin Short, Roddy McDowall, Elliott Gould, John Cleese. RTL7, 12.30-14.30u.

Attack on the Iron Coast (Paul Wendkos, 1968, VS). Adequate oorlogsfilm over aanval op Duitse marinebasis in Frankrijk. Met Lloyd Bridges. BBC2, 13.30-15.00u.

The Santa Clause 2 (Michael Lembeck, 2002, VS). Vervolg op The Santa Clause uit 1994 is alleraardigste kerstfilm. Kerstman Tim Allen dient, volgens een clausule, voor 24 december in het huwelijk te treden. Onderwijl ontpopt zijn kloon zich tot een ware dictator die met behulp van vergrote speelgoedsoldaatjes de orde op de Noordpool herstelt. Fantasievolle artdirection. België 2, 14.05-15.50u.

Tom & Thomas (Esmé Lammers, 2002, Nederland/Engeland). Engelstalige, in Engeland gedraaide familiefilm van de regisseuse van Lang leve de koningin! (1995) lijkt op al die andere gewiekste formulefilms over aantrekkelijke, onbegrepen kinderen met een grote fantasie. De negenjarige Thomas (dubbelrol van Aaron Johnson) heeft een hechte band met zijn denkbeeldige vriendje Tom, die in een Dickensiaans weeshuis onder leiding van de snode directeur Derek de Lint, ernstig mishandeld wordt. Op zekere dag ontmoet Thomas Tom in werkelijkheid: zij blijken na de geboorte gescheiden tweelingbroers te zijn. Samen binden ze de strijd aan met boeven. Hoewel de Londense locaties en het weeshuisgegeven zeer Engels zijn, lijkt Tom & Thomas toch meer op Kruimeltje dan op Harry Potter. Ned.3, 15.00-16.45u.

The Secret of My Success (Herbert Ross, 1987, VS). Yuppie-komedie, degelijk maar weinig subtiel, van veteraan Ross. Michael J. Fox leidt dubbelleven als postkamerjongen en junior executive van hetzelfde concern. Veronica, 18.25-20.30u.

Minority Report (Steven Spielberg, 2002, VS). Grootschalig sciencefictionavontuur van Spielberg. Tom Cruise is anno 2054 een agent die mensen arresteert voor moorden die ze nog niet hebben gepleegd maar die wel voorspeld zijn. En dan valt de verdenking op hem zelf. Veronica, 20.30-23.30u.

Elf (Jon Favreu, 2003, VS). Satirische kerstklucht met Will Ferrell als een op de Noordpool als elf opgevoede weesjongen die in New York op zoek gaat naar zijn echte vader (James Caan). Net5, 20.30-22.20u.

The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Plezierig ironische en chique verfilming van overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York. Arte, 20.40-22.30u., nagesynchroniseerd.

Robocop 2 (Irvin Kershner, 1990, VS). Vervolgfilm bijt zich vast in wrede gewelddadigheden en doet in alle opzichten onder voor Paul Verhoevens origineel. Robot-agent Peter Weller krijgt van doen met een grotere, corrupte soortgenoot. Veronica, 23.10-1.15u.

Ma saison préférée (André Téchiné, 1993, Frankrijk). Typische acteursfilm. Notaris Catherine Deneuve en haar broer, chirurg Daniel Auteuil, ontwaren, kibbelend over wie er voor moeder Marthe Villalonga moet zorgen, de leegheid van hun bestaan. TV5, 23.30-1.45u.

A Man Called Horse (Elliot Silverstein, 1970, VS). Even ambitieuze als succesrijke western. Engelse aristocraat Richard Harris valt anno 1825 in handen van Sioux-indianen, doorstaat wrede initiatie-riten en wordt opperhoofd. Ook met Judith Anderson. BBC2, 0.45-2.35u.

O diabo a quatro (Alice de Andrade, 2004, Bra). Sociaal bewogen komedie over 17-jarig meisje dat de aandacht probeert te trekken van een ‘verkeerde’ surfer op strand van Rio. Ned.2, 3.10-5.05u.