Film van de dag

Scène uit de IJslandse film Nói Albinói (Dagur Kári, 2003). Still uit Noi Albinoi

Nói Albinói. De 17-jarige Nói is een verveelde rebel die bij zijn oma en zijn vader in een dorpje in IJsland woont. Hij droomt over Hawaï, is een kei in het spelletje Mastermind en vindt school maar niks. Het liefst laat hij zich daar ‘vertegenwoordigen’ door een cassetteapparaatje. Zijn grote droom is te ontsnappen aan het altijd besneeuwde dorpje, het liefst samen met Iris, het meisje dat bij het benzinestation werkt. Nói trekt zich regelmatig terug in een keldertje onder zijn huis. Over zijn erg leuke, veelbekroonde debuutfilm merkte Dagur Kári op: „De locatie isoleert de hoofdpersoon nog meer. De sneeuw is heel ambivalent in de film. Hij houdt Nóis ontsnapping tegen, maar uiteindelijk bevrijdt hij hem ook. Zo is het met het leven ook: het is heel grappig en heel tragisch en dat vaak ook nog eens tegelijk”. Met Tómas Lemarquis en Elín Hansdóttir. (Dagur Kári, 2003, IS/D/GB/DK), Ned. 2, 0.15-1.50u.

André Waardenburg