Film van de dag

Dumbo, het vliegende olifantje, en zijn moeder in de animatiefilm Dumbo uit de Disney-studio's (Ben Sharpsteen, 1941, VS). still uit Dumbo / Dombo Disney

Dumbo. Beroemde animatiefilm uit de Disney-studio is een variatie op Andersens klassieke sprookje over het lelijke jonge eendje. Hoofdpersoon is Dumbo, een olifantje wiens reusachtige oren een verrassende functie blijken te hebben. In het circus van zijn ouders moet hij vanwege z’n grote oren voor clown spelen. Hoogtepunt van de slechts 64 minuten durende film is Dumbo’s beschonken droom, een psychedelische scène waarin roze olifanten hem in grote aantallen om de oren vliegen. Naast Dumbo’s grappige vriendje Timothy de muis speelt een kraaienbende een grote rol, maar die zijn 66 jaar na dato door hun raciale typecasting vooral wat politiek-incorrect geworden. Wel zijn ze verantwoordelijk voor het klassieke liedje When I See an Elephant Fly. Walt Disney maakte na de commerciële tegenvallers Pinocchio en Fantasia met Dumbo eindelijk weer eens winst.(Ben Sharpsteen, 1941, VS), België 1, 15.50-16.50u. André Waardenburg