EU stuurt snel agenten naar Kosovo

De Europese Unie gaat op korte termijn een missie bestaande uit bestuurders en politieagenten naar Kosovo sturen. Hiertoe hebben de 27 regeringsleiders van de EU gisteren besloten op hun laatste top van dit jaar.

Tegelijkertijd probeert de EU, vooruitlopend op de verwachte onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo begin volgend jaar, de Servische regering te vriend te houden door het perspectief van lidmaatschap van de EU te bieden. Maar Servië moet wel aan voorwaarden voldoen die de EU stelt, waaronder overdracht van de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviërs aan het Joegoslavië-tribunaal.

EU-leiders beklemtoonden hun eensgezindheid om in het kader van het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid ongeveer 250 bestuursambtenaren en 1.550 politiemensen naar Kosovo te sturen. Details van de missie moeten nog worden uitgewerkt. „De EU wil haar verantwoordelijkheid nemen”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde Kosovo „een Europese aangelegenheid”. De onafhankelijkheid van Kosovo is volgens Sarkozy een gelopen race: „De Kosovaren en de Serviërs willen niet meer samenleven. Alles is uitgeput.”

Sarkozy noemde de kwestie-Kosovo de „laatste etappe van het proces van uiteenvallen” van voormalig Joegoslavië. Hij bood Servië aan om „lid te worden van de Europese familie”, maar dan moet het de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen en zich aan de toetredingsvoorwaarden houden, inclusief respectering van de mensenrechten en uitlevering van verdachten van oorlogsmisdaden. Sarkozy zei rekening te houden met de gevoeligheid van Nederland inzake de toetreding van Servië omdat in Den Haag het Joegoslavië-tribunaal is gevestigd.

In Belgrado reageerde de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuc Jeremic eerder op de dag al afwijzend. Er kan, aldus Jeremic, geen sprake zijn van een combinatiepakket over Kosovo en toetredingsonderhandelingen.

Nederland heeft duidelijk gemaakt dat er „niet gesjoemeld mag worden met de criteria”, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Volgens hem betekent de oproep tot volledige medewerking aan het Joegoslavië-tribunaal dat generaal Mladic daadwerkelijk aan het hof in Den Haag zal zijn overgedragen. „Dat is het beste bewijs van medewerking.” Voor de voormalige Bosnisch-Servische president, Karadzic, ligt dat ingewikkelder omdat deze zich volgens hardnekkige geruchten ergens in een klooster bevindt. „Die pak je niet zo eenvoudig bij de arm”, zei Verhagen.