Dodental VN-staf gestegen

Het aantal VN-employés dat is gedood bij een van de twee zelfmoordaanslagen die dinsdag in Algiers werden gepleegd, is tot 17 gestegen. Verscheidene lijken werden gisteren gevonden in het puin van de getroffen gebouwen, aldus de Verenigde Naties. In totaal werden bij de aanslagen volgens officiële cijfers 37 mensen gedood, maar volgens ziekenhuisbronnen meer dan 70.

Wat betreft de VN is het een van de hoogste dodencijfers onder de eigen staf bij één enkele aanslag. In Bagdad werden in 2003 bij een aanslag op het VN-hoofdkwartier 22 mensen gedood, maar zeven van de doden waren bezoekers.

Voor de twee aanslagen heeft de terreurgroep Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb de verantwoordelijkheid opgeëist. Het liet later weten „de slaven van Amerika en Frankrijk” te hebben getroffen. De andere aanlag was gericht tegen de Algerijnse Constitutionele Raad.

Inmiddels is gebleken dat een 64-jarige man met kanker in een vergevorderd stadium, Chebli Brahim, en een 32-jarige man, Charef Larbi, uit een arme voorstad de daders waren. Volgens een Algerijnse veiligheidsfunctionaris waren beiden onder moslimextremisten die door de politie waren gevangen gezet maar later waren vrijgelaten onder een amnestiemaatregel van president Bouteflika. Twee zoons van Brahim werden door de veiligheidsdiensten gedood tijdens de oorlog tegen moslimextremisten in de jaren negentig. Larbi dook na zijn vrijlating in 2004 onder bij moslimextremisten. (Reuters, AP)