Dier & sport

Siem is ondernemend, passievol, ondeugend en houdt met passie van de vrouwtjes. En van Engelse drop, tomaat en liters karnemelk. 28/11/2007 Foto Freddy Rikken Jachthond met fazant Rikken, Freddy

Siem. Een donkerbruine, 31 kilo zware Gooise retriever van vijf met de welluidende naam Siem van het Kakkineuze Vlakke Land. Is ondernemend, passievol, ondeugend, heeft het leven lief en – dit is geen contactadvertentie! – bezit een hoog testosterongehalte. Is jegens teefjes een uitslover. Maar hier stopt het verhaal, want voortplanten is (voorlopig) taboe. Zijn voorjager en eigenaresse vermoedt dat hij dan zijn concentratievermogen zal verliezen. Ze kan nu al zenuwachtig raken door lievelings ondeugende aanleg. Want soms en meestal onaangekondigd vertikt hij het om ook maar iets van het geleerde in de (wedstrijd)praktijk te brengen. Het bruin/groen getinte span doet mee aan een provinciale jachthondenproef, hij krijgt daarvoor – als liep hij met Kerstmis kwijlend rond in de slagersafdeling van een supermarkt – allerlei morsdood wild en gevogelte voorgezet; eend, konijn, fazant, kraai en duif. Waarmee een sleepspoor wordt getrokken dat de deelnemende jachthonden met hun fameuze neuzen uit elkaar dient te houden, afzonderlijk op te sporen en vervolgens en met zichtbare tegenzin te retourneren aan rechthebbenden. Ze strijden moedig voorwaarts in de B-klasse, vrouwtje wil oh zo graag richting de felbegeerde A-status. En Siem, Siem heeft voorlopig geen haast, voelt zich jong en houdt met passie van de vrouwtjes. En van Engelse drop, tomaat en liters karnemelk.

Dit is de 23ste aflevering van een serie over dieren in de sport.