De ex is perfect

Hoe moet je omgaan met een partner die je, in seksueel opzicht, blijft vergelijken met zijn of haar ex-partner?

Regelmatig krijg ik brieven als deze, geschreven door een jonge vrouw die niet erg gelukkig is met haar liefdesleven: ‘Soms denk ik dat hij niet van me houdt. Zeker als hij over de vrouw praat met wie hij vroeger was. Dan denk ik dat hij mij minder aantrekkelijk vindt. Helemaal moeilijk is het als hij zegt dat haar borsten mooier en groter waren dan de mijne.’

Wat moet moet deze vrouw doen? Om te beginnen is het nogal onbeleefd van hem om haar te vergelijken met zijn vorige liefde. En het is ook geen handige strategie. Hij zou het zelfvertrouwen van zijn partner moeten opbouwen tijdens de seks, en niet afbreken.

Het is voor een vrouw vreselijk als ze, in al haar naaktheid, te horen krijgt dat ze niet perfect is. Misschien zou de vrouw zich moeten realiseren dat de man haar bekritiseert, omdat hij nog geen erectie heeft, zich daar ongemakkelijk bij voelt, en daarom probeert de schuld bij haar te leggen. Maar dan nog zal de vrouw van binnen huilen en weinig zin meer hebben om met hem te vrijen.

Elke vrouw moet zelf beslissen hoe ze hiermee omgaat. Of ze boos wordt en hem dat laat merken, of dat ze hem duidelijk maakt wat zij prettig vindt. Of dat ze probeert aantrekkelijker voor hem te zijn door mooie lingerie aan te trekken.

Het gebeurt soms dat mensen van hun nieuwe partner hetzelfde seksuele gedrag verwachten, ook al weten ze zelf dat het onrealistisch is. Maar het is wel menselijk. Ze kunnen simpelweg de neiging niet onderdrukken om de nieuwe met de oude partner te vergelijken. Hoe het patroon te doorbreken? Hoe krijg je je partner zo ver om het goede te zeggen wanneer je begint te vrijen en op te houden met vergelijken? Je kunt natuurlijk het praten staken en zeggen dat je vooral opgewonden raakt van zoenen, en niet van praten. Je kan beginnen met zoenen, voelen, omhelzen. Als je partner een man is, kun je zijn penis strelen, dat heeft zeker het gewenste resultaat. Zeker als je de voorkant en de punt van de penis beroert, heeft dat een dramatisch effect.

Wat moet je doen als ‘nieuwe partner’? Hoe begripvol moet je zijn? Wat mij betreft houdt het begrip op zodra het je eigen identiteit en je wezen begint te beïnvloeden en als het je plezier in seks bederft. Als dat gebeurt, zul je je toch moeten uitspreken en zoiets zeggen als: „Trouwens, wist je dat ik het heel fijn vind om...” En beweeg je lichaam dan op de manier die jij prettig vindt. Op die manier kun je op een goede manier van onderwerp veranderen.

Reacties en vragen, eventueel op uw verzoek door de redactie geanonimiseerd, naar sherehite@nrc.nl