Bruidegom blijft muurbloem

Een primeur voor drukkerij RSDB, maar een twijfelachtige.

Sinds de wet voorschrijft dat beursgenoteerde bedrijven overnames die groter zijn dan een derde van de eigen omzet, door de aandeelhouders moeten laten goedkeuren, is er voor het eerst een afgeschoten. Het bestuur van grafisch bedrijf Roto Smeets De Boer wilde een branchegenoot overnemen die maar liefst anderhalf keer zo groot is als RSDB zelf. De aandeelhoudersvergadering besloot de acquisitie te blokkeren.

Het Nederlandse bedrijf is met een omzet van 531 miljoen euro een middelgrote speler op de Europese drukkerijmarkt. Het bedrijf is al jaren op zoek naar overnamekandidaten. Meerdere bruiden passeerden de revue, maar het liep op iets uit.

Begin november liet de drukker zijn oog vallen op de zeven Europese drukkerijen van de Canadese drukker Quebecor World. Er was echter een probleempje, deze bruid is met een omzet van 817 miljoen een aanzienlijk maatje groter dan het bedrijf uit Hilversum.

In het miljardengeweld van de kredietcrisis lijkt de mislukte overname van RSDB misschien niet meer dan een afrondingsverschil. Maar als de deal geslaagd was, was RSQ, zoals het nieuwe bedrijf had moeten gaan heten, in een klap de grootste onafhankelijke drukker van Europa geworden. Een aantrekkelijk vooruitzicht voor de bestuursvoorzitter, John Caris.

Maar niet voor de aandeelhouders, zo bleek drie weken later. De eigenaren, voornamelijk professionele investeringsmaatschappijen, moesten niets hebben van het plan. Grootheidswaanzin, oordeelden zij. En daarbij: de Europese tak van Quebecor leed in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van 254 miljoen euro.

En nog belangrijker: de zes grootste beleggers (die samen ruim driekwart van RSDB in handen hebben) hopen al enige jaren op een gunstige beursexit van RSDB. Die zou wel eens verder weg komen te liggen, als het drukkersconcern voor de benodigde overnamesom van 234 miljoen euro, nieuwe aandelen zou gaan uitgeven. Dat zou bovendien – en daar houden beleggers sowieso niet van – de winst per aandeel doen verwateren, oordeelden de aandeelhouders.

RSDB moet de deal nu noodgedwongen afblazen. Topman John Caris neemt zijn verlies, maar ook een beetje wraak. De kosten die gemaakt zijn om te onderzoeken of de overname mogelijk is, drukken de winst over 2007 met 45 procent ten opzichte van vorig jaar, toen er 7,6 miljoen euro winst werd gemaakt. Dat betekent dat er ook minder over blijft om als dividend uit te keren.

Dat zal de opstandige aandeelhouders leren.

Egbert Kalse