Bijbel en Koran zijn niet met elkaar te vergelijken

Volgens de IKON en de Wereldomroep heeft de Bijbel veel overeenkomsten met de Koran (NRC Handelsblad, 4 december). Daarover hebben ze zelfs een speciale internetpagina geopend.

Nou, verbied die Bijbel dan ook maar. Want in de Koran staan 164 haatteksten waarin opgeroepen wordt andersgelovigen te vermoorden (b.v. soera`s 8:65 en 9:5). Een heilig boek onwaardig. In werkelijkheid zijn de Bijbel en de Koran dan ook onvergelijkbaar. Waar Jezus oproept tot naastenliefde, ook jegens mensen van andere stammen, zegt de Koran dat vriendschap met specifiek joden en christenen verboden is (soera 5:51). De Bijbel heeft een ontstaansgeschiedenis van meer dan duizend jaar, die ondersteund wordt door vele tienduizenden archeologische vondsten. Daarentegen was de Koran er plotseling in de loop van de geschiedenis. De islam lijkt dan ook eerder een sekte dan een oorspronkelijk geloof. Aanwijzingen voor dat sektarisch karakter zijn bijvoorbeeld de doodstraf op uittreden en de zeer merkwaardige oproepen om te liegen en te bedriegen tegenover de buitenwereld (soera`s 2:225, 3:28, 40:28, 66:2).

Niet alleen IKON en Wereldomroep willen graag een onzinnige dialoog voeren met een gevaarlijke sekte, ook kerkelijk leiders zoals Simonis doen daar aan mee. In plaats daarvan zouden wij juist de waarden en normen vanuit het christendom als voorbeeld aan anderen moeten laten zien.