Weekboek 50

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Jonathan Littell (FILES) This recent portrait Recent portrait of American writer Jonathan Littell, born in 1967, author of the novel "Les Bienveillantes", fictionnal memories of a nazi officer during WWII. "Les Bienveillantes", which shot into the besteller charts upon its release in September 2006, is on the shortlists for both the coveted Goncourt and the Renaudot prizes, whittled down to a total of 20 works from some 500 in the running. AFP PHOTO/FILES/ GALLIMARD/HO/HELIE AFP

Ros wil tv-programma in gedeukte cabriolet

Martin Ros wil na zijn ontslag als boekbespreker bij de TROS Nieuwsshow doorgaan bij een andere omroep. Hij heeft Andries Knevel van de EO aangeboden een radioprogramma te maken, en er zijn gesprekken met ‘een andere landelijke omroep’ over een televisieprogramma, zo meldt De Telegraaf. Als het aan Ros ligt wordt zijn nieuwe radioprogramma ‘een bevindelijk programma over christelijke boeken’. Knevel zou Ros hebben laten weten het aanbod serieus te overwegen. In het televisieprogramma wil Ros ‘gezeten in zijn gedeukte cabriolet’ verslag doen van ‘boeken en het Nederlandse landschap,’ schrijft De Telegraaf. (RK)

Manuscript van ‘De Grachtengordel’ te koop

Het Leidse antiquariaat AioloZ biedt op zijn website het integrale manuscript van Geerten Meijsings sleutelroman De Grachtengordel (1992) aan. Dit boek, waarin Meijsing een vilein beeld schetst van de roddel en achterklap in de Amsterdamse literaire wereld, bood ook als literair gezelschapsspel uitgelezen vermaak: je kon raden wie precies achter de namen van de personages schuilgingen. Het nu voor 16.500 euro te koop aangeboden manuscript telt bijna 600 pagina’s en bevat ook aantekeningen, bijlagen en ingeplakte aanmoedigingen van de dochter van de schrijver: ‘Lieve papa, ik hoop dat je goed werkt. Laaten we hoopen dat de buurman niet komt’. Ook verkoopt AioloZ vanaf 20 december boeken uit de bibliotheek van Karel van het Reve ten bate van de uitgave van het Verzameld Werk. (DL)

‘A People’s History’ wordt documentaire

Howard Zinns A People’s History of the United States (1980) wordt verfilmd als documentairereeks. In het boek, dat door conservatieve kringen fel werd gekritiseerd, beschrijft Zinn de Amerikaanse geschiedenis door de ogen van indianen, arme blanken, zwarte slaven en vrouwen. Acteurs Matt Damon, Viggo Mortensen, Danny Glover en Marisa Tomei zullen aan de documentaire meewerken. (RK)

Bukowski voor het eerst verkrijgbaar in Iran

Binnenkort zullen voor het eerst teksten van de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski in Iran verschijnen. De beroemde vertaler Ahmad Puri zal een keuze van de gedichten in het Perzisch omzetten. Of de censuur in Iran er uiteindelijk geen stokje voor zal steken, is zeer de vraag. De autobiografische teksten van Bukowski waden immers niet alleen in een alcoholisch bad, ze staan ook bol van seks en beschrijven in geuren en kleuren zijn ervaringen met prostituees. Onlangs nog werd de Perzische vertaling van de roman Herinnering aan mijn droeve hoeren van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez in Iran kort na verschijnen verboden. (DL)

Jonathan Littell herziet ‘Les bienveillantes’

De Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell heeft Les bienveillantes, zijn bestseller over nazibeul Max Aue, een opknapbeurt gegeven. Hij deed dat ter gelegenheid van de verschijning van het werk in Folio-pocket in Frankrijk op 31 januari. Het gaat onder meer om verbeteringen van plaatsnamen, namen van personages, rangen van legerfunctionarissen en benoemingen. Ook heeft Littell de slotscène licht gewijzigd. In die passage bevindt zijn hoofdpersonage Maximilien Aue zich in de bunker van Hitler om er gedecoreerd te worden. In plaats van de neus van Hitler om te buigen, bijt Aue de Führer nu. Op die manier wil Littell ‘de belachelijke gewelddadigheid van de scène’ nog meer benadrukken, aldus Yvon Girard, directeur van Folio, in L’Express. (DL)

Wordsworth liet nichtje Brits volkslied schrijven

Nadat hem in 1837 was verzocht de tekst voor het nieuwe Britse volkslied te schrijven, gaf de Engelse dichter William Wordsworth de opdracht door aan zijn 12-jarige nichtje. Het resultaat viel destijds niet in de smaak. De koningin zond een bedankbriefje en een pen, maar er werd wijselijk een ander gedicht op muziek gezet. Het gedicht, dat meer dan anderhalve eeuw in een tijdscapsule lag begraven, wordt nu voor het eerst gepubliceerd. (HC)

Website van de week: www.filosofieblog.nl

Een goede filosoof stelt goede vragen, en dat is precies wat er op Filosofieblog gebeurt. Steevast wordt er diepgravend ingegaan op actuele onderwerpen. Van de opwarming van de aarde tot de topinkomens van managers. Maar de blog, een initiatief van uitgeverij Boom, is ook informatief: regelmatig worden er pas verschenen filosofieboeken gesignaleerd en lezingen aangekondigd. De filosofiebloggers hebben grote ambities: uiteindelijk moet de site uitgroeien tot een ‘een onafhankelijke open access webcommunity’, zo staat te lezen. Dat filosofische groepsblogs in Nederland nog niet erg populair zijn, slaat de makers niet uit het lood: ‘hier zal verandering in komen,’ luidt het vastberaden. Je gunt het ze van harte. (RK)