Wat is er met ons OM aan de hand?

Nederland moet zich diep schamen. Jonge vrouwen die in grote nood verkeren worden opgesloten in politiecellen. Een vrouw van 24 omdat ze abortus heeft laten plegen bij een illegale kliniek in Spanje en een jonge meid van vijftien die een baby baarde; de baby is gestorven.

Wat is er met ons OM aan de hand? Kennen ze daar nog begrippen als proportionaliteit? Kennen we nog zoiets als medemenselijkheid, mededogen in dit land? Wie haalt het in zijn hoofd om twee jonge vrouwen als zware criminelen te behandelen, op te sluiten in politie- en isoleercel? Deze vrouwen hebben verschrikkelijk geleden. Zij worden nu ingezet als middel - een overwinning dus voor hen die het utilitaire mensbeeld aanhangen - om andere doelen te bereiken: de illegale abortuspraktijk in Spanje stoppen en om jongeren eens even een harde les te leren.