Vrouwen van 50

In haar recensie van mijn boek Vrouwen van 50 (Boeken, 07.12.07) biedt Jolande Withuis de lezer geen enkel inzicht in wat het boek te bieden heeft. Wél serveert ze het af, in drie denigrerende zinnen. Het is kwebbel-psychologie, het gaat niet dieper dan `ja ja we worden oud`, en ik kom niet verder dan de bekende clichés, zoals dat vrouwen op leeftijd een meditatieve wijsheid zouden verwerven. Ik voel mij hierdoor zeer onheus behandeld. De uitspraken wekken de indruk dat Withuis het boek niet of nauwelijks heeft gelezen. Ze kan het oneens zijn met mijn theoretisch betoog, maar ze kan niet stellen dat het ontbreekt. Ik bespreek vele inzichten en theorieën, met bronvermelding. Mijn boek bevat informatie die gedeeltelijk nieuw is, soms zelfs onderzoeksgegevens die niet eerder zijn gepubliceerd. Wat betreft de meditatieve wijsheid vond ik dat ik lezers niet de inzichten van Jean S. Bolen, een gerenommeerde Jungiaanse psycholoog, mocht onthouden. Misschien is het niet wetenschappelijk, maar ik pretendeer ook nergens om een wetenschappelijk werk te hebben geschreven, wel een verantwoord journalistiek boek.