UITSLAGEN PRIJSVRAAG JOB KOELEWIJN

‘Wat is de metafysische uitkomst van 1 + 1’ was op 16 november de eerste prijsvraag van beeldend kunstenaar Job Koelewijn. De antwoorden liepen uiteen van ‘11’ en ‘42’ tot ingewikkelde berekeningen vol tekens die op het toetsenbord niet vaak worden ingedrukt, zo ze er al op te vinden zijn. Het oneindigheidsteken was populair. Job Koelewijn vond dat de antwoorden van Guus Rekers, Ann Cevat en Thomas Claus het dichtst bij de metafysische waarheid kwamen en die van Matthijs Holwerda, Willem Koster en Wout Hardeman er het verst van af wisten te raken. Het antwoord van Thomas Claus was het kortst: ‘ 1 + 1 is de onvoorwaardelijke liefde’ . Zij ontvangen allen een doos metafysische diepvriesfrikandellen.

De sanctie opgelegd wegens het in gebreke blijven van het tot stand brengen van een synthese tussen de dieptepsychologie van Freud en de hoogtepsychologie van Boeddha (het maken van een kleurplaat, 23 november) werd door Stefan Carr aangevochten omdat hij daar al een scriptie over had geschreven: ,,De tegenstelling tussen de emancipatoire insteek van Freud, en de wereldverzakende teneur van de Boeddha, wordt overwonnen in de overeenkomst van het opheffen van illusies. De synthese tussen beide denkbewegingen heb ik gevonden bij de Nederlandse filosoof Spinoza. (...) Mijns inziens heb ik met de uitwerking van deze gedachte een voldoende inspanning gedaan in de door u aangegeven richting dat nalatigheid in deze mij niet verweten kan worden. Ik verzoek daarom om seponeren van uw aanslag.’’ Carr en Heleen Berkhout, Josemijn van Dam, R. Pollman, Peter van Essen en Selma Panhuis winnen allen een Freud-Boeddha-pistool.

De lezers die zich hebben aangemeld voor een leessessie van de gevaarlijke boekenkast (30 november) ontvangen daarover persoonlijk bericht van Job Koelewijn. Gezien het grote aantal aanmeldingen kan dat even duren. Aanmelden is ook nog steeds mogelijk via een email naar cs@nrc.nl onder vermelding van ‘leessessie Job Koelewijn’.

De eerste inzending voor de aforismeprijsvraag ‘Who said what?’ kwam van Iris van de Graaf. Zij wint een tijdluisteraar.

De oplossingen van de laatste prijsvraag zijn te vinden op www.nrc.nl/kunst.

Daar zijn ook alle winnende inzendingen te zien.

Volgende week wordt de prijsvraag verzorgd door Marcel van Eeden.