Twee bijzonder saaie nationale rampen

Wat zijn wij toch een dom volkje, althans dat deel van ons dat zich in zulke onwijze verkiezingen als ‘de politicus van het jaar’ stort. Waarom eigenlijk ‘wij’ zeggen. Zij! Die kiezers! Nu weer Rita Verdonk! Dat kon je gewoon al blind aanvoelen komen, en het heeft met beste politicus van het jaar niets te maken, alleen maar met media-aandacht. Verdonk heeft dit jaar ongeveer niets politieks gedaan, behalve uit de VVD stappen. Dat maakt haar vermoedelijk juist zo goed. In 2005 won ze deze verkiezing ook al.

Op de tweede plaats Geert Wilders. Ook al zoiets. Maar Wilders staat intussen ook op de 1ste plaats bij de slechtste politicus van het jaar. ‘Zij’ maken er een raar zooitje van. Balkenende is met 9 procent van de stemmen tot derde beste politicus gekozen en met elf procent van de stemmen tot derde slechtste politicus. Dus ‘zij’ zijn het alleen eens over Verdonk, de onbetwiste nummer 1, die niet voorkomt in het rijtje slechte politici en over Wouter Bos, die met 14 procent van de stemmen tot de op één na slechtste politicus is uitgeroepen.

Leuk om te weten hè. Heel leuk. Dankzij Eén Vandaag. Dat programma moet toch op een of andere manier een beetje de aandacht trekken. En het einde van het jaar nadert, dus word je om de oren geslagen met toptiens, van boeken, films, politici, Nederlanders algemeen, gebeurtenissen in het afgelopen jaar (heb al twee keer cabaretier Jan Jaap van der Wal zien vertellen over de momenten in het afgelopen jaar die hij in zijn aanstaande oudejaarsshow zal gaan behandelen als hoogtepunten – we krijgen in ieder geval Bokito).

We hebben er nu natuurlijk ook weer een gebeurtenisje bij: de stroomstoring in de Bommelerwaard, waar een Apache-helikopter zo, wammes!, door een elektriciteitsmast is gevlogen. Het was niet erg televisiegeniek, zowel Netwerk als Nova wist er weinig van te maken. Er is natuurlijk ook niet veel aan te zien, mensen bij een gaskachel of een houtkachel. Gelukkig werd een en ander wel weer begeleid door de gebruikelijke Nederlandse dramatisering: „Hoe is de situatie in het gebied op dit moment?” en dan antwoordt een ernstig kijkende burgemeester iets over de opmerkelijke gemeenschapszin in de dorpen. Dat is wel fijn. Dat er gemeenschapszin is, bedoel ik. En dat er zo’n burgemeester is. En er wordt natuurlijk gewaarschuwd om niet in het gebied te overnachten en er is noodopvang voor mensen die nergens kunnen slapen – als je bed op stroom werkt zit je inderdaad raar te kijken.

Het opmerkelijkst was een filmpje dat even voorbijflitste op Nederland 3, zo’n rampenfilmpje met een gironummer heel groot in beeld tegen de achtergrond van ‘het getroffen gebied’. Een sonore stem zei „geef de mensen in de Bommelerwaard weer een toekomst” en dat kon je dan natuurlijk doen via dat gironummer. Wie had dat filmpje gemaakt? Waar kwam het vandaan? Het was er even en al weg voor je er goed en wel erg in had, een klein ogenblik van verlichting in een nogal doffe televisieavond met twee suffe nationale rampen. Misschien had Verdonk naar het getroffen gebied moeten gaan, had dat iets opgeleverd.

Sommige avonden lijkt alles vervelend en raar. Zag reclames waarin kinderen zich volvreten ineen supermarkt terwijl een warme stem zingt dat het zo heerlijk Kerstmis is of die verrukt kraaien dat hun salades geheel vernieuwd zijn, „Zelfs de verpakking is veranderd” en dat je er op hun website álles over te weten kunt komen. Zouden er echt mensen bestaan die dat willen? En al voor de tweede keer deze week kregen we álles te horen over Foekje Dillema, de hardloopster die sneller was dan Fanny Blankers Koen en daarom, zo wordt dat althans wel sterk gesuggereerd, door de man van Fanny is weggewerkt, met een seksetest die nog niet eens bestond maar die tóch uitwees dat zij niet echt een vrouw was of zoiets. Best een aardig verhaal hoor, maar dat je het nu elke avond zo uitgebreid verteld wilt zien...

Zal ik Carmiggelt citeren? Vooruit: ,,Mien, ’t was níet goed”.

marjoleine de vos

    • Marjoleine de Vos