Tijd voor doorbraak van visionair Ben Chasny

CD pop

Six Organs Of Admittance: Shelter From The AshDrag City *****

Met de tiende plaat van Six Organs Of Admitta1nce moest Ben Chasny maar eens flink doorbreken. Dit is zogezegd zijn akoestische folkproject, terwijl hij zich in de psychedelische rockgroep Comets On Fire van zijn meer lawaaierige kant laat zien.

Maar zo simpel liggen de tegenstellingen niet. Want hoewel het canvas hier goeddeels akoestisch is, kan zijn gitaar af en toe indrukwekkend elektrisch scheuren. Het knappe van Six Organs Of Admittance is dat Chasny hier uit zijn hoogst persoonlijke opvattingen van de Amerikaanse folktraditie een eigenzinnige vorm van psychedelica peurt, compleet met verwijzingen naar oosterse mystiek. Uit de ‘drone’ (een doorgaande grondtoon, ook in oude folk veel toegepast) van opener Alone With The Alone komt zodoende een bedwelmende gitaarsolo opdoemen. Chasnys onnadrukkelijke vocalen krijgen een aantrekkelijke bedding in de harmoniezang van Elisa Ambrogio, uit de groep Magic Markers. De lezer denkt misschien dat Chasny een hippie is, maar de luisteraar weet beter: die hoort hier een visionair aan het werk.