Televisie Voorkeur

Kingdom is de naam van een tragikomische serie over een klein advocatenkantoor in het schilderachtige badplaatsje Market Shipborough. Het is een hechte gemeenschap met charmante, maar soms ook excentrieke bewoners. Vanavond het eerste deel van de zesdelige serie, met o.a. Stephen Frye (foto) als de advocaat Peter Kingdom die, zes maanden na de zelfmoord van zijn broer Simon, zijn leven weer een beetje op orde krijgt als zijn labiele zuster Beatrice bij hem komt inwonen, na haar verblijf in een psychiatrische instelling. Comedian Stephen Fry arrives at the 35th International Emmy Awards Monday, Nov. 19, 2007 in New York. (AP Photo/Gary He) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over Poolse kinderen die met hun ouders meekomen naar Nederland. De basisscholen maken zich ongerust. Ze spreken geen Nederlands, wonen op campings waar het ’s nachts onrustig is en spelen niet met Nederlandse kinderen. Verslag uit een school in Maasdriel waar de schooldirecteur machteloos toekijkt. De Poolse kinderen komen, omdat ze EU-burgers zijn, niet in aanmerking voor speciale inburgeringscursussen en de school krijgt geen extra geld voor taallessen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova Politiek. Gesprek met minister van Financiën en vicepremier Wouter Bos, waarbij wordt teruggekeken op zijn ministerschap en zijn functioneren als partijleider van de PvdA het afgelopen jaar. Ook wordt vooruitgekeken en komen de geplande wekelijkse gesprekken op RTL-Z ter sprake. Ned.2, 22.15-23.00u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het regeringsbeleid toe. Ned.1, 18.35-18.45u.

documentaire

The planet: The earth system. Vierdelige ecologische reeks. De tweede aflevering gaat over de eindigheid van de natuurlijke rijkdommen en grondstoffen op aarde. Bij het huidige westerse consumptiemodel raken ze op een bepaald moment onherroepelijk uitgeput. Onze ‘ecologische voetafdruk’ is veel te groot. Vooral nu de economie in grote landen als China en India razendsnel groeit. Gezocht moet worden naar een alternatief economisch model. België 2, (Canvas), 20.50-21.45u.

informatief

Welkom in Nederland. Programmaserie over integratie. In de tweede aflevering gaat de Turkse Ferdun Adak na een half jaar Nederlandse les op visite bij zijn Rotterdamse onderbuurvrouw. Jeroen Wyatt zal over twee dagen zijn Chinese bruid, die net is geslaagd voor haar inburgeringsexamen in China ontvangen. De grote vraag is hoe de communicatie tussen de twee zal moeten verlopen, want haar Nederlands is zeer beperkt en Jeroen spreekt geen Chinees. Ned.2, 19.20-19.55u.

Klimaatshow: Oplossingen voor een voorbereid 2050. Vijf jonge werknemers uit het bedrijfsleven en de overheid presenteren hun plannen voor een veilig Nederland in 2050. Naast de strijd tussen deze vijf ‘young professionals’ zijn diverse onderwerpen zoals testjes, kleine uitvindingen, stand-upcomedy en muziek te zien. Presentatie: Harm Edens en Mieke van der Weij. Ned.2, 20.25-22.00u.

Vermist. Zoektocht naar vermiste personen. Jopie de Haas werkte op de Amsterdamse Wallen als ‘Zwarte Jopie’. In 1957 baarde ze dochter Roosje, die na zes weken werd weggegeven in een café. In 1960 vertrok ze met een militair naar Duitsland en liet nooit meer van zich horen. Een zoektocht met hulp van de dochter. Ook aandacht voor de neef van couturier Frans Molenaar die al 2 jaar wordt vermist. Ned.1, 20.30-21.30u.

Gardener of the year 2007. Tuiniermagazine waarin amateurs de strijd met elkaar aangaan om de titel Tuinier van het jaar 2007. BBC 2, 21.00-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Jan Mulder komt zijn vijf grootste ergernissen van het afgelopen jaar spuien en acteur Mimoun Oaissa vertelt over een toneelopleiding die zij begint. Muziekjournalist Guuz Hoogaertz stelde een cd samen met ‘zuchtmeisjes’: mooie Franse zangeressen die, zoals Jane Birkin, zwoel zuchtend zingen. Verder vertelt Yvon Jaspers over het derde seizoen Boer zoekt vrouw en haar kerst-spelprogramma met Marc-Marie Huijbregts, die ook aanwezig is als tafelheer van Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.25u.

Een Politiek Gesprek. Het tweede deel van het gesprek tussen Bernard Hammelburg en de Belgische politicus Filip Dewinter. Het Gesprek, 21.30-22.00u., voorafgegaan door herhaling van het eerste deel: Het Gesprek, 20.00-20.30u.

Pauw & Witteman. Acteur en komiek Howard Komproe praat over zijn vierde theaterprogramma waarmee hij nu op de planken staat en over een bewogen jaar in zijn privéleven. Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken, geeft toelichting op het nieuwe Europese verdrag. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten o.a. de komiek en acteur Will Smith, de presentatrice en columniste Kerry Katona en de juryleden van het populaire dansprogramma Strictly Come Dancing. Muziek van de Editors. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

Draadstaal. Satirische show over tijdloze thema's met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis. Met o.a. de Dikke Mannen die de politiek ingaan met Lijst DIK, twee agenten die zich laten verrassen door een Hells Angel en tips over de liefde van Fred Onderbuik. Ned.3, 23.10-23.40u.

Later ... with Jools Holland. Muziekprogramma waarin de muzikant Jools Holland praat met o.a. Ronnie Wood van de Rolling Stones. Verder optredens van KT Tunstall, Jill Scott, Band of Horses, Martin Simpson en Beirut. BBC 2, 0.35-1.35u.

sport

RTL voetbal. Rechtstreeks verslag van de eredivisie voetbalwedstrijd Roda JC tegen Sparta Rotterdam en een vooruitblik op de overige wedstrijden die in het weekend zullen worden gespeeld. RTL 7, 19.50-22.45u.