Televisie Film van de dag

Beeld uit Blind Shaft, over wantoestanden in Chinese mijnen. Scene uit Blind Shaft regie Li Yang, China 2003

Blind Shaft / Mang jing. Deze film over wantoestanden in Chinese mijnen werd in China verboden door de manier waarop armoede en de onmenselijke werkomstandigheden in beeld werden gebracht. Precies dus die dingen die de film aan de kaak stelt. De film werd bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn, maar werd nooit in Nederland uitgebracht. Regisseur Li Yang verfilmde het boek Sacred Wood/Shen mu van zijn landgenoot Liu Qingbang. Volgens de regisseur kwamen er in het jaar 2002, toen hij de film opnam, 3.000 mensen om in de illegale koolmijnen van China, maar volgens andere bronnen is dat een conservatieve schatting en ligt het aantal doden meer richting 7.000. Yang filmde op locatie en tekende aan dat wat je in zijn film ziet nog niets is vergeleken met de toestanden in sommige andere mijnen.(Li Yang, China/D/HK, 2003), Ned. 2, 1.45-3.15u.André Waardenburg