Storing stroom bij Waal nog niet opgelost

De inwoners van de Tieler- en Bommelerwaard zaten rond het middaguur nog zonder elektriciteit als gevolg van een botsing van een legerhelikopter met een hoogspanningsmast woensdagavond. Ongeveer 50.000 huishoudens en 7.000 bedrijven in Zaltbommel, Maasdriel en omgeving hadden nog geen stroom, omdat de reparatiewerkzaamheden langer duurden dan verwacht, aldus netbeheerder Continuon vanochtend.

Het leven in de getroffen gebieden is ontregeld. Winkels en bedrijven blijven gesloten, omdat kassa’s en beveiligingsapparatuur niet functioneren. Tankstations zijn gesloten, brandstof is beperkt verkrijgbaar. Ook scholen bleven vandaag gesloten. De vele melkveehouderijen raakten in de problemen omdat hun melkmachines niet konden worden gebruikt. Boerenbedrijven en verzorgingstehuizen zetten noodaggregaten in. In het gebied bevinden zich geen ziekenhuizen.

Het Regionaal Operationeel Team adviseert gedupeerden opvang te zoeken bij vrienden of familie elders. Van opvang door de gemeente werd niet of nauwelijks gebruik gemaakt.

Woensdagavond botste een Apachehelikopter tegen een hoogspanningsmast bij de Waal, tussen Heesselt en Hurwenen. Militairen van de genie werden gisteren ingezet om de reparatie te bespoedigen. De werkzaamheden worden bemoeilijkt doordat de hoogspanningsmasten in de Waal staan en een van de kabels in de rivier is beschadigd, waarschijnlijk door een scheepsschroef. Continuon verwachtte aan het eind van de middag een deel van het stroomcircuit weer in orde te hebben, vooralsnog door een noodvoorziening.

Bommelerwaard: pagina 3

Volg de ontwikkelingen via nrc.nl/binnenland