Stijging verwacht van eerwraak

Het aantal gevallen van eerwraak zal de komende jaren waarschijnlijk stijgen. Dat heeft minister Vogelaar (Integratie, PvdA) gisteren in een overleg met de Tweede Kamer gezegd. Volgens Vogelaar kan de voortgaande emancipatie van allochtone vrouwen leiden tot meer incidenten. Omdat er de laatste jaren meer aandacht is voor eerwraak, vragen vrouwen die er het slachtoffer van worden, vaker om hulp. Om die redenen moet er ook rekening worden gehouden met een toename van de hulpvraag, zei de minister.

Vogelaar erkende dat de overheid nog niet precies weet hoe groot het probleem is.

Eerwraak hoeft niet alleen gericht tegen zijn tegen vrouwen, maar ook tegen mannen. Daarom komen er in de vier grote steden opvangplaatsen voor mannelijke slachtoffers van dergelijk geweld. Dat kondigde staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gisteren aan.