Spreken dronken mensen echt de waarheid of niet?

Kinderen en dronken mensen spreken de waarheid, zo luidt het gezegde. Maar ben je na wat glaasjes op écht eerlijker, vraagt Harald de Jong uit Amsterdam. „Lijkt me handig om te weten voor de volgende keer dat ik in het café sta.”

Dronken mensen praten makkelijker en zeggen sneller wat ze denken. „Of dat ook de waarheid is, dat is natuurlijk nog maar de vraag”, zegt neuroloog prof. Peter Koudstaal van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. „Maar de kans dat mensen zeggen wat ze écht op hun hart hebben, is wel groter.”

Alcohol komt via de maagwand en de dunne darm in het bloed terecht. Via het bloed bereikt de alcohol na ongeveer tien minuten de hersenen; vanaf dat moment ben je onder invloed en minder geremd. Mensen voelen zich vrijer. Koudstaal: „Je gaat anders praten en je kunt makkelijker communiceren.”

Drank beïnvloedt namelijk eerst het limbisch systeem. In dat deel van de hersenen worden het gevoel en gedrag geregeld. Veel drank vermindert het geheugen, de coördinatie en reactiesnelheid, en het zelfkritisch vermogen. „De dirigent in je hoofd weet het niet meer.” Het beoordelen van situaties gaat minder goed. „En dan zeg je dingen waar je achteraf misschien spijt van hebt.”

Er is nog een reden waarom mensen met een slok op sneller uit de school klappen. Koudstaal vertelt dat in het limbisch systeem een soort beloningsdoosje zit. „Als iemand een 9 haalt voor een examen, geeft dat een fantastisch gevoel, dat doosje wordt dan gestimuleerd.” Alcohol prikkelt het beloningsdoosje ook. „Mensen met een borrel op voelen zich goed en zelfverzekerd, ze vinden dat ze wat voorstellen en durven daardoor meer te zeggen.”

Alcohol kan de hersenen wel flink beschadigen, zoals bekend. Mensen die ’s avonds te veel drinken, hebben ’s ochtends soms gaten in hun herinnering. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan zelfs leiden tot het Korsakovsyndroom. De hersenen zijn dan zó aangetast, dat blijvend ernstig geheugenverlies ontstaat.

Enige voordeel: dan heb je achteraf geen spijt als je weer eens de waarheid spreekt.

Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman