Scepsis over centrale banken

Op de kredietmarkt is twijfel gerezen over de verwachte effecten van de maatregelen die de centrale banken woensdag hebben aangekondigd. De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa, Canada, Zwitserland en Groot-Brittannië kondigden aan maatregelen te nemen om de problemen op de kredietmarkt te verlichten.

Beleggers hebben weinig vertrouwen in de maatregelen, zo bleek gisteren. Na een kort opleving van de beurzen direct na de aankondiging van de centrale banken, stortten de beurskoersen wereldwijd gisteren weer in. De rente op de kapitaalmarkten, die de centrale banken omlaag wilden helpen met de maatregelen, reageerde nauwelijks. Daarmee blijft het probleem bestaan dat banken elkaar onderling geen (of veel te duur) geld uitlenen om de dagtekorten aan te vullen.

De centrale banken lieten onafhankelijk van elkaar weten dat ze alert zullen blijven op nieuwe ontwikkelingen in de crisis. Zij zeiden aanvullende maatregelen te zullen nemen als de markten daartoe aanleiding geven.

Intussen woekert de kredietcrisis voort. Citigroup, een van de grootste banken van de Verenigde Staten, trekt 49 miljard dollar (33,4 miljard euro) uit om eigen investeringsfondsen uit de problemen te helpen. Het gaat om zeven zogenoemde structured investment vehicles (SIV’s), investeringsfondsen waarin veelal complexe hypothecaire producten zijn ondergebracht. Die hebben te lijden onder de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt voor minder kredietwaardige huiseigenaren (de zogeheten subprime-markt).

Citigroup, dat sinds deze week met Vikram Pandit een nieuwe bestuursvoorzitter heeft, zei eerder nog dat ze niet van plan was de fondsen te helpen. De bank neemt de fondsen terug op de eigen balans om te voorkomen dat de bezittingen in de fondsen tegen een lage marktprijs verkocht moeten worden. Eerder gingen banken als het Britse HSBC en in Nederland de Rabobank Citigroup voor met het weer op de balans halen van de investeringsfondsen.

Citigroup was samen met Bank of America en Morgan Stanley in gesprek om een super-SIV op te richten, bedoeld om noodlijdende investeringsfondsen van andere banken op te kopen. Analisten vrezen nu dat met de individuele reddingsactie van Citigroup (alleen de eigen fondsen worden nu gered) het plan voor de super-SIV in gevaar komt. Het fonds, waarover al maanden wordt gesproken, begon net langzaam van de grond te komen. Citigroup meldde overigens dat de eigen hulpverstrekking losstond van dit initiatief.