Ruud de Wild heeft al twee roepingen in het leven

De column over de nieuwe galerie van Ruud de Wild had ik eigenlijk al geschreven voor ik er aankwam. Het zou een stukje worden over zelfbenoemde multitalenten. Rappers die tevens modeontwerper zijn. Modellen die presenteren. Schaatsers die zingen. En zangers die schaatsen.

Zelfbenoemd multitalent zijn is gevaarlijk, want de meeste mensen beschikken hooguit over één talent. (Behalve Reinout Oerlemans, die is presentator en tycoon en was tevens – en dat zullen we nooit vergeten – Arnie.)

Ruud de Wild heeft al twee roepingen in het leven: hij is radio-dj en voorvechter van het lage decolleté voor mannen. Dat is een hoop werk. Maar daarnaast schildert Ruud ook. Of nou ja, schildert, schildert: hij verft kleurige streepjes op een doek en daaroverheen schrijft hij dan een zin uit een songtekst. Bijvoorbeeld: Stay a child somewhere in your heart. Of: Let love be your energy. Of, als hij niet meer zoveel verf heeft: In this free world.

Dat mag. Maar nu gaat Ruud die werken tentoonstellen in een eigen galerie, en die galerie, zegt hij er steeds bij, was ooit het atelier van Karel Appel. Woorden op doeken sjabloneren vind ik prima. Maar als je een galerie opent op de plek waar Karel Appel ooit werkte, dan dreig je jezelf, als bijknutselend radio-dj, net iets te serieus te gaan nemen.

Dat dacht ik allemaal, toen ik naar Ruud de Wilds opening fietste. Ik kwam keurig op tijd aan, gezien mijn deadline. Bij de ingang stond een garderobemeisje met allemaal lege hangertjes. Er was nog niemand, zei ze. Ruud zelf ook niet. Ruud had natuurlijk allemaal van die wilde vrienden die pas om vijf voor twaalf op feestjes aankwamen. Ineens zag ik mezelf alleen voor me in een zaal met teksten aan de muur als Far away, so close. Ik verliet het pand.

Bij de deur kruiste ik Ruud de Wild, die gejaagd binnenkwam. Ik kon niet zien of hij een mannendecolleté had, want hij droeg een jas en een muts. Hij leek me zenuwachtig. Logisch, als je op je eigen opening komt in de oude werkplaats van Karel Appel, en als je misschien ergens wel aanvoelt – want zo dom lijkt die Ruud me niet – dat jouw werken Feel love en Let love be daar misschien niet horen te hangen. Ineens had ik met Ruud te doen. Het is best zwaar, zelfbenoemd multitalent zijn.