Rode Kruis eist einde aan crisis Gazastrook

Genève. Het Internationale Rode Kruis heeft gisteren onmiddellijke politieke actie om een eind te maken aan de ”diepe crisis” op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Deze verklaring is zeer ongebruikelijk. Het Rode Kruis is beroemd om zijn neutraliteit en doet normaal gesproken zijn werk in conflictgebieden in stilte. De organisatie maakt hierop een uitzondering omdat Israël de Palestijnse bevolking het recht op een normaal en waardig leven ontzegt. Medische voorzieningen en watervoorraden zijn steeds fragieler in de Gazastrook, terwijl het economische en sociale leven op de Westelijke Jordaanoever erg beperkt is, aldus het Rode Kruis. De verklaring komt een dag voor een grote donorconferentie in Parijs, maar het Rode Kruis zegt dat de situatie zo slecht is dat geen enkele hoeveelheid humanitaire hulp die zal verlichten.