Protegés van Kanye en M.I.A.

Het ligt er helemaal aan wie je gelooft, maar als het aan de ‘kenners’ (lees: muziekbloggers) op internet ligt, gaat óf Kid Sister óf Rye Rye de nieuwste, grote ster aan het Amerikaanse hiphopfront worden. De twee rappende dames hebben behalve een groeiende internetbuzz ook gemeen dat ze zichzelf ‘protégé’ mogen noemen. Zo zit Kid Sister heerlijk onder de warme vleugels van Kanye West. En heeft Rye Rye M.I.A., de coolste vrouw in de muziekbizz, achter zich.

Geheel in stijl met de muzikale inslag van hun leermeesters, zingt Kid Sister in een gelikte doch komische clip samen met Kanye over plastic nepnagels en wordt Rye Rye’s eerste single Shake it to the Ground vergezeld door een simpel, op straat geschoten, lowbudget videootje. Commercieel wint Kid Sister het dan ook met gemak. Maar het is Rye Rye’s Shake it to the Ground die de rest van de dag niet meer uit je hoofd te krijgen is.

Het is de mash-up die de muzikale dieptepunten van het jaar samenvat: Britney’s Toxic gemixt met Amy’s Rehab. Wat mist is een vermelding van Engelands ándere troeteljunk Pete Doherty.

In een uitverkochte concertzaal kwam de Babyshamble’s frontman niet opdagen. Doherty’s plek werd ingenomen door de 18-jarige Jamie Dell, een concertbezoeker/groot Babyshambles-fan. Dell deed het stiekem niet veel slechter dan de echte frontman die volgens zijn bandleden een legitieme, niet aan drugs gerelateerde reden had voor zijn afwezigheid: hij was ziek.

www.myspace.com/tharealryerye, www.myspace.com/kidsister, Amy/Britney mash-up: http://musicslut.blogspot.com/2007/12/world-of-b-sides-rarities-297.html#links en Babyshambles op www.youtube.com/watch?v=wxSEhmrVLso